Миленко Шего - Препоруке ревизора кочи извршна власт

Жељка Домазет
Миленко Шего - Препоруке ревизора кочи извршна власт

Сарајево - Ревизори буду и похваљени, Парламент донесе квалитетне закључке, међутим, Савјет министара никада до сада није предузео неке мјере за негативне ревизорске извјештаје и то је основни проблем. Наравно, Тужилаштво и SIPA су, тек када то дође код њих, обавезни да поступају.

Рекао је то главни ревизор БиХ Миленко Шего, додајући да Канцеларија за ревизију институција БиХ од 1. марта креће у завршну ревизију институција БиХ која ће трајати два и по мјесеца, послије које ће бити познато колико су испоштоване препоруке ревизора.

Шего је нагласио да институције морају да натјерају "пацијента да троши терапију", тачније да спроведу препоруке ревизије.

- О томе шта су институције урадиле када је ријеч о нашим препорукама јавности ће бити познато крајем маја или почетком јуна. Ово је прва фаза ревизије и не иде у јавност. Према ономе што се сада може рећи ситуација је идентична оној одраније - казао је Шего.

Додаје да се према садашњем стању може констатовати да се препоруке ревизије поштују половично.

- То није довољно. Европски стандарди су око 90 или чак 95 одсто реализације препорука. Значајно ће бити повући паралелу да видимо шта је урадио Парламент, шта Савјет министара, SIPA, Тужилаштво... Проблеми се гомилају и питање је шта се радило да они буду отклоњени - казао је Шего.

Додаје да су ревизори ревидирајући консолидоване извјештаје, утврдили да треба донијети од педесет до шездесет различитих прописа и одлука како би се транспарентније трошила средства за плате и накнаде.

- Међутим, Савјет министара то још није донио. Није све до оних институција које ми ревидирамо. У питању су и неки виши нивои који су заказали. Мислим да је проблем на извршној власти - каже Шего.

Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је негативно мишљење министарствима одбране, иностраних послова и људских права и избјеглица за рад у 2011. години. Мишљење са резервом добило је шест институција.

Интерна ревизија

Шего је нагласио да би контролни органи требало да покрену иницијативе интерне одговорности.

- Да је интерна ревизија јача не би било оволико проблема. Све институције су у складу са законом о финансирању и законом о интерној ревизији дужне да упражњавају интерну ревизију - казао је Шего.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана