Мектић: Што прије донијети план мјера безбједности

Срна
Мектић: Што прије донијети план мјера безбједности

Сарајево - Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је да се "дефинитивно у БиХ морају предузети одређене мјере с обзиром на то да се ситуација у вези са тероризмом све више компликује".

"Овај синоћњи напад у Рајловцу је догађај који је превршио сваку мјеру и, ако смо бар мало одговорни према држави и према нашим грађанима, морамо да предузмемо мјере које би прије свега утицале на спречавање насилног екстремизма и тероризма", истакао је Мектић на конференцији за новинаре у Сарајеву.


Он је рекао да на подручју БиХ постоје одређене локалне заједнице у којима не функционише правна држава и гдје су направљене радикалне заједнице које одбијају да признају овај правни систем.

"И увијек до сада из таквих заједница и радикалних средина се рађао насилни радикализам из којег је настао тероризам. Како је могуће да у Маочи успостављају своје страже, праве пунктове", упитао је Мектић.

Он је додао да је говорио да се мора наћи начин да се тамо успостави правна држава. "Мора у тим локалним заједницама бити полиције, мора се силом успоставити правни поредак ако не може редовним путем", каже Мектић.

Он је рекао да Енес Омерагић, који је извршио синоћњи напад у којем су убијена два припадника Оружаних снага БиХ, највјероватније, смишљено припремао напад.

Мектић је нагласио да безбједносно-обавјештајне службе Омерагића нису имале у евиденцији радикалних лица.

"Он је на неки начин само мало дотакнут због тога што је његов зет, односно муж од његове сестре, извјесни Мухамед Месо, регистрован као радикално лице које је било хапшено и обрађивано у случају жРустемпашићж, али није било доказа и он је ослобођен у том поступку", појаснио је Мектић.

Он је истакао да индиције говоре да је с умишљајем извршио ово кривично дјело.

"Он је бирао људе у униформи, јер је прошао крај неколико људи који су били у цивилном одјелу и ни на који начин није обраћао пажљу. Концентрисао се искључиво на та два војника, а касније и на трећег", појаснио је Мектић.

Према његовим ријечима, биће урађено форензичко вјештачење Омерагићевог тијела да би било утврђено да ли је био под утицајем дрога.

Мектић је нагласио да се и у овом случају, по ко зна који пут до сада, показала некоординација између безбједносних агенција и непостојање најбољег начина да се у датој ситуацији поступа на најефикаснији начин.

"Малтене су се отимали ко ће да обави увиђај, која ће полицијска агенција да истражује, па се у читаву причу умијешала и тужилац Сарајевског кантона тврдећи да је ријеч о убиству. Имамо сложену ситуацију у безбједносном сектору, тешко функционишемо, размјењујемо податке и информације. Све су то наше слабости", истакао је Мектић.

Према његовим ријечима, овај догађај коначно је показао да морају да буду предузете мјер против радикализма и тероризма.

"У БиХ је неко вријеме присутна озбиљна радикализација и чији је сљедећи корак увијек био насилни екстремизам који се завршавао појединим терористичким дјелима. Ово је коначно догађај који је показао да морамо да предузмемо мјере које ће да утичу на дерадикализацију, односно спречавање радикализацију, насилног екстремизма и тероризма у БиХ", сматра Мектић.

Најавио је да ће од Савјета министара БиХ тражити да буде донесен план хитних мјера и радњи које треба реализовати да би били ефикаснији и да би имали ефикасније инструменте.

"Прво ћу предложити да Министарство безбједности у веома кратком року сачини нацрт закона о борби против тероризма у БиХ гдје ћемо предвидјети овакве ситуације и у оваквим ситуацијама, гдје постоји основана сумња да је ријеч о тероризму, када ће се дати сасвим другачија, флексибилнија и јача овлаштења, прије свега полицији, обавјештајним структурама и тужилаштву", појаснио је Мектић, додајући да се не може поступати са овлаштењима које има полиција тренутно.

Он је навео да у БиХ има 50 држављана који су се вратили са страних ратишта, од којих је 20 оптужено за то кривично дјело.

Мектић је рекао да ће предложити у закону да се на одређеном подручју у БиХ у таквим ситуацијама буде проглашено ванредно стање и да онда важе посебна овлаштења којима ће се полиција супротставити и борити против тероризма.

"Вјерујем да се само са посебним додатним овлаштењима можемо сасвим другачије борити против тероризма. Очигледно је да је то сада приоритетни посао који треба да урадимо", нагласио је Мектић.

Он сматра да се не може борити само репресивним мјерама него да треба увидјети шта су кључни мотиви који те људе радикализују.

"Мораћемо да направити читав систем који ће да ради на дерадикализацији. Треба нам више пара за све ово јер је безбједност скупа. Нисмо опремљени да можемо да идентификујемо гдје је постављен портал као што су жВијести уметаж и ко стоји иза њега. Ми за то немамо техничке капацитете. Обајештајна служба мора да прати технологије", истакао је Макетић.

Мектић је рекао да је протеклих дана са француским полицијским званичницима разговарао о проблему тероризма са којим се сусреће Француска и да је констатовано да већ дужи низ година постоји стална веза западног Балкана и Француске у смислу илегалног кријумчарења оружја.

"Врло су основане претпоставке и сумње, а показале су то и истраге, да највјероватније, наоружање, експлозив и друго у Француску долази са подручја западног Балкана. Постоје организоване криминалне групе које кријумчаре то оружје", нагласио је Мектић.

Према његовим ријечима, договорено је да у најскорије вријеме буде формирана регионална мрежа експерата који ће радити као истражни тимови заједно са тужиоцима на пресјецању организованих криминалних канала.

Војници убијени свјесно, намјерно и планирано

Терориста Енес Омерагић убио је двојицу војника свјесно, намјерно и планирано - рекао је данас у Сарајеву министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић.

Он је на конференцији за новинаре истакао да ову констатацију потврђује и чињеница да се приликом поласка да почини овај чин Омерагић добро припремио и да у свом убилачком походу није обраћао пажњу на цивиле.

Према његовим ријечима, приликом претреса просторија у којима је Омерагић боравио изузето је доста документације из које се види да је ријеч о радикализованом лицу које је величало ИСИЛ.

Мектић је навео и да је до сада саслушано више лица повезаних са овим догађајем међу којима су свједоци, родбина и други.

Он је нагласио да безбједносно-обавјештајне службе Омерагића нису имале у евиденцији радикалних лица и да се он до сада једино повезивао са његовим зетом који је регистрован као радикално лице.

Према његовим ријечима, у реаговању на овај догађај још једном се показала некоординација између безбједносних агенција у БиХ.

"Овај догађај коначно је показао да морамо да предузмемо мјере против радикализма и тероризма", нагласио је Мектић.

Вехабија Енес Омерагић синоћ је у сарајевском насељу Рајловац убио припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, те ранио Џевада Љуковца, након чега је извршио самоубиство.

Детаљи Омерагићевог крвавог похода

Енес Омерагић је у терористички поход пошао из своје куће у сарајевском насељу Сокоље јуче око 18.30 часова, наоружан аутоматском пушком и са неколико оквира муниције - рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Мектић је на конференцији за новинаре, поводом синоћњег терористичког чина у којем је Омерагић убио два припадника Оружаних снага БиХ, навео да је убица приликом изласка из куће, према првим информацијама, испалио краћи рафал од неколико метака.

"Онда је дошао у спортску кладионицу, у којој су се налазила два војника и још неколико цивила. Прошао је поред тих цивила, не обраћајући пажњу на њих, и дошао до војника и у једног и другог испалио више метака и усмртио их на лицу мјеста", навео је Мектић.

Према његовим ријечима, након тога, Омерагић је изашао и напољу испалио још неколико метака.

"Угледао је војника који је улазио у аутобус и пошао за њим, највјероватније, у намјери да и њега убије. Захваљујући возачу који је у том тренутку угасио свјетла, није у томе успио. Омерагић је испалио рафал од више метака по аутобусу, али нико није озбиљније повријеђен", рекао је Мектић.

Он је додао да је Омерагић по повратку кући бацио ручну бомбу, чији кратер још није пронађен, али се чула детонација.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана