Мехмедалија Осмић: У припреми бројне оптужнице због утаје пореза

Ведрана Кулага
Мехмедалија Осмић: У припреми бројне оптужнице због утаје пореза

Бањалука - Сарадња Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и Тужилаштва БиХ, кроз Специјални тим који се бави предметима утаје пореза, даје резултате и ове године ће бити подигнуте многе оптужнице.

Изјавио је то “Гласу Српске” координатор у Специјалном  тиму Мехмедалија Осмић. Договор о формирању Специјалног тима, по узору на хрватски УСКОК, постигнут је у фебруару прошле године. Осмић каже да је тим требало да буде формиран и раније, али и додаје да је задовољан досадашњим радом.

- Многе ствари су у заостатку и покушавамо да то и исправимо, а већ се припремају оптужнице за неке привредне субјекте који су починили одређена кривична дјела, као и за одговорна лица у њима - рекао је Осмић. Није желио да прецизира о којим је фирмама и директорима ријеч.

- Специјални тим тренутно ради на око 150 предмета који су у вези са вишемилионском штетом по буџет БиХ када је ријеч о порезима - казао је он и додао да међу члановима тима нема проблема, али да им недостаје још људи како би убрзали рад.

У Тужилаштву БиХ су казали да раде на доста предмета, али да због истраге не могу да износе детаље. Додали су да су те активности допринијеле бољој финансијској дисциплини јер је лани у односу на 2013. на име ПДВ-а наплаћено милијарду марака више.

Осмић, који је и предсједник Синдиката радника у Управи, јуче је о криминалу и корупцији у БиХ говорио на конференцији за новинаре у Бањалуци. Најавио је обрачун са свима који су, како је рекао, пљачкали БиХ посљедњих седам година и истакао да су откривени “политички јатаци” бившег директора Управе Кемала Чаушевића, челника УИО Здравка Цвјетиновића и других, али да, због полицијске истраге у вези са Чаушевићем, тренутно не може да саопшти њихова имена.

- Ријеч је, углавном, о политичарима који су били на власти, а има појединаца који су још ту, али не обављају функције које су раније обављали - рекао је Осмић. Он тврди да у УИО још има људи који раде против садашње управе.

Управа је од 2005. до 2014. године прослиједила Тужилаштву БиХ више од 900 предмета због сумње да је разним кривичним дјелима буџет БиХ оштећен за око 135 милиона КМ.

“Мрежа”

У оквиру акције “Мрежа” прошле седмице ухапшено је 11 особа, међу којима је било седам царинских службеника УИО, али су они пуштени на слободу.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић казао је да су они наставили са радом и да се тренутно против њих не води дисциплински поступак јер им није ни одређен притвор. У току ове године покренута су четири дисциплинска поступка због теже повреде службене дужности и десет због лакше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана