Локални избори не чекају опште

Ведрана Кулага
Локални избори не чекају опште

Бањалука - Бирачи ће највјероватније у октобру идуће године редовно изаћи на биралишта, јер за сада нема консензуса о спајању локалних и општих избора.

Причу о спајању избора на сто је поново ставио предсједник СДС-а Младен Босић, изјавивши да се о томе воде разговори, али да ће због става странка из ФБиХ биралишта сигурно бити отворена и у октобру идуће године.

- Спајање избора било би добро због избјегавања сталног изборног циклуса, али то питање неке странке у ФБиХ доводе у везу са промјеном Изборног закона у Мостару и рјешавањем питања "Сејдић и Финци", па ће идуће године сигурно бити локалних избора - истакао је Босић и навео да је потребно измијенити Изборни закон БиХ да би мандати припадали странкама, а не појединцима истичући да тај став дијели већина политичких партија, осим владајуће коалиције у РС.

У водећим странкама у Српској кажу да не знају за разговоре чија је тема спајање избора. Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић је оцијенио да је спајање општих и локалних избора, који се према важећем закону одржавају наизмјенично сваке двије године, много сложеније питање него што замишља Босић.

- То подразумијева реформу изборног законодавства и задире у Устав због чега тражи политички консензус унутар РС, ФБиХ и на нивоу БиХ. Босић покушава да види да ли је међународна заједница спремна да на њиховим мишићима они остваре бољи резултат него што би остварили, јер му је јасно да их политика коју воде у институцијама БиХ са Бакиром Изетбеговићем делигитимише у српском бирачком тијелу - рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, СНСД-у је сасвим свеједно када ће бити избори.

- Главни проблем је што Босић и СДС траже консензус у ФБиХ. Логично би било да се о томе прво постигне договор у Српској и да се онда о томе разговара са странкама у ФБиХ - рекао је Шпирић, који сматра да ће избори бити редовно одржани 2016. године.

Први човјек ДНС-а Марко Павић каже да се до сада нико са њима није консултовао у вези са спајањем избора.

- Лично сматрам да изборе треба спојити, јер би то било јефтиније рјешење. Осим тога требало би подићи и цензус са три на пет одсто, а освојене мандате везивати за странке, а не за појединце - рекао је Павић.

Ни социјалисти, из чијих је редова прије неколико година потекла идеја о обједињавању избора, не знају које се странке сада баве тим питањем.

- Најкорисније би било да општи и локални избори буду спојени у један циклус, али није реално да идући локални избори буду одгођени. Много лакше је говорити о томе да се створи клима да уз опште изборе 2018. године буду одржани и локални - рекао је Ђокић, који сматра и да је боље рјешење да мандати припадају странкама, а не посланицима и одборницима.

Истичући да ПДП није учествовао у разговорима о обједињавању избора, предсједник те странке Младен Иванић каже да је тај план тешко остварив.

- Гласачи би добили шест или седам гласачких листића и нико разуман не би могао толико одлука донијети. Увјерен сам да ће идући избори бити на вријеме и да неће бити никаквог одгађања - рекао је Иванић и додао да нема ништа против садашњег рјешења да директни мандати припадају појединцима, али да би компензациони мандати требало да припадну странци.

Највиши званичници СДА и ХДЗ-а БиХ јуче нису одговарали на телефонске позиве.

Радна група

Изборни циклуси требало би да се ускоро нађу пред члановима нове интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства. Оба дома Парламента БиХ су предложила своје представнике у ту групу крајем маја, а тај посао би данас требало да заврши и Савјет министара БиХ. Тиме ће бити створени услови за заказивање конститутивне сједнице те радне групе. Слична тијела била су основана и у претходним сазивима власти, али нису дошли до рјешења за измјену изборног законодавства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана