Крајишник: Смањити обавезне резерве у Централној банци БиХ

Срна
Крајишник: Смањити обавезне резерве у Централној банци БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је данас Срни да би требало да буду смањене обавезне резерве комерцијалних банака у Централној банци БиХ, како би ликвидна средства била доступна за куповину обвезница и за подршку привреди.

 

"Биће добро уколико банке буду помагале привреду и државу посредством кредитирања, а да не дођемо у ситуацију да држава мора спашавати банке. Потребно је укинути и негативну каматну стопу коју има Централна банка БиХ на вишак резерви банака, да би били смањени њихови трошкови", рекао је Крајишник.

Он је подсјетио да постоје и слободне резерве Централне банке БиХ у износу који је виши од 800 милиона КМ.

"Ово не треба мијешати са обавезном резервом комерцијалних банака у Централној банци БиХ. Слободне резерве су изнад покрића емитованог новца и њихово кориштење не би угрозило каренси борд, односо КМ би била 105 одсто покривена резервном валутом", додао је Крајишник.

Зато, нагласио је он, потребно је измијенити Закон о Централној банци БиХ, јер постоји асиметрични шок и БиХ се неће моћи лако задужити у иностранству.

"Пад економске акивности биће велики и зато је сада вријеме да буду употријебљене резерве. Најбољи начин за то јесте да ентитети емитују обвезнице и задуже се код своје Централне банке која би добила бољу каманту стопу и више зарадила него инвестирањем резерви у Њемачкој, а привреда би дошла до нових средстава без задужења у иностранству", закључио је Крајишник.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана