Krajišnik: Smanjiti obavezne rezerve u Centralnoj banci BiH

Srna
Krajišnik: Smanjiti obavezne rezerve u Centralnoj banci BiH

BANjALUKA - Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je danas Srni da bi trebalo da budu smanjene obavezne rezerve komercijalnih banaka u Centralnoj banci BiH, kako bi likvidna sredstva bila dostupna za kupovinu obveznica i za podršku privredi.

 

"Biće dobro ukoliko banke budu pomagale privredu i državu posredstvom kreditiranja, a da ne dođemo u situaciju da država mora spašavati banke. Potrebno je ukinuti i negativnu kamatnu stopu koju ima Centralna banka BiH na višak rezervi banaka, da bi bili smanjeni njihovi troškovi", rekao je Krajišnik.

On je podsjetio da postoje i slobodne rezerve Centralne banke BiH u iznosu koji je viši od 800 miliona KM.

"Ovo ne treba miješati sa obaveznom rezervom komercijalnih banaka u Centralnoj banci BiH. Slobodne rezerve su iznad pokrića emitovanog novca i njihovo korištenje ne bi ugrozilo karensi bord, odnoso KM bi bila 105 odsto pokrivena rezervnom valutom", dodao je Krajišnik.

Zato, naglasio je on, potrebno je izmijeniti Zakon o Centralnoj banci BiH, jer postoji asimetrični šok i BiH se neće moći lako zadužiti u inostranstvu.

"Pad ekonomske akivnosti biće veliki i zato je sada vrijeme da budu upotrijebljene rezerve. Najbolji način za to jeste da entiteti emituju obveznice i zaduže se kod svoje Centralne banke koja bi dobila bolju kamantu stopu i više zaradila nego investiranjem rezervi u Njemačkoj, a privreda bi došla do novih sredstava bez zaduženja u inostranstvu", zaključio je Krajišnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana