Ковачевић: Изетбеговићева изјава - одраз неприхватања дејтонске БиХ

Срна
Ковачевић: Изетбеговићева изјава - одраз неприхватања дејтонске БиХ

БАЊАЛУКА - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића о страху од Милорада Додика и Драгана Човића у Предсједништву јесте одраз његовог неприхватања дејтонске БиХ и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три равноправна народа.

"Све оно што раде Бакир Изетбеговић и СДА јесте разбијање дејтонске БиХ и покушај да се и у миру покушају остварити њихови ратни циљеви, то јесте оца Бакира Изетбеговића, Алије, а то је БиХ у којој постоје права само за Бошњаке, а Срби и Хрвати немају никаква права, и у којој Република Српска уопште не постоји", рекао је Ковачевић за портал Алтернативне телевизије.

Он је додао да је то апсолутно неприхватљиво.

"Бакир Изетбеговић позива на коалицију Бошњака и, како он каже, жодговорних Хрвата и Србаж, гдје мисли на опозицију из Републике Српске, који треба заједно са Бакиром раде на остваривању таквих ратних циљева његовог оца Алије Изетбеговића. То је нешто што грађани у Републици Српској и српски народ и те како добро разумију", истиче Ковачевић.

Он је додао да руководство Српске неће одустати од борбе за права Републике Српске.

"Од тога нећемо никада одустати без обзира на Бакира Изетбеговића, на било какве санкције и без обзира на било чије и било какве жеље", каже Ковачевић.

Коментаришући оптужбе Изетбеговића на рачун Милорада Додика да "прави раздор међу Хрватима и Бошњацима", Ковачевић је рекао да су Бошњаци 26 година радили све на томе да Хрвати остану без било каквих права.

"Оно што је највидљивије јесте тај избор хрватског члана Предсједништва и видимо да већ у три мандата Хрвати нису у могућности да изаберу свог члана Предсједништва, већ Бошњаци бирају два члана Предсједништва. То је нешто што је и Хрватима у БиХ потпуно јасно и из тог разлога заједно са Србима инсистирају на борби на поштовање Дејтонског споразума и равноправности три конститутивна народа", истакао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је само кроз равноправност два ентитета и три конститутивна народа могуће да БиХ постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана