Комшићев фаворит камен спотицања

Александар Стојановић
Комшићев фаворит камен спотицања

СТРАЗБУР, САРАЈЕВО - Предсједништво БиХ још није именовало комисију која би предложила три кандидата за судију у Европском суду за људска права у Стразбуру, иако Парламентарна скупштина Савјета Европе на пленарном засједању у јуну треба да одлучи ко ће на тој позицији замијенити Фариса Вехабовића, којем мандат истиче крајем године.

Министарство иностраних послова обавило је све процедуре у предвиђеним роковима и у јануару доставило листу са 13 кандидата који су прошли на конкурсу и приједлог је прослијеђен у Предсједништво на разматрање. За ову позицију, између осталих, аплицирали су Невен Анђелић, који важи за фаворита Жељка Комшића, Јасминка Џумхур, која има подршку Шефика Џаферовића, а међу кандидатима је и Моника Мијић, члан Високог судског и тужилачког савјета, којој је прије три мјесеца обијен стан који користи у Сарајеву.

Иако је првобитни план био да Предсједништво до 11. фебруара одлучи која три кандидата ће предложити Савјету Европе, до сада се та тачка није нашла на дневном реду, а како је “Гласу Српске” потврђено, све је запело на политичком договору, а највише је споран приједлог Жељка Комшића.

- Имена кандидата су достављена на вријеме и очекивало се да ће се све брзо договорити, ипак је дошло до застоја у преговорима о неколико кандидата. Члан Предсједништва Жељко Комшић потенцира да Анђелић буде кандидат, за шта не постоји сагласност сва три члана Предсједништва - рекао је добро упућен извор.

Невен Анђелић је професор међународних односа, годинама живи у Лондону, гдје се преселио током рата у БиХ. Предавао је историју и теорију људских права на више факултета, али и у “Вудро Вилсон” центру из Вашингтона, који је у више наврата, а посљедњи пут крајем прошле године, објавио да је БиХ потребна реформа по грађанском принципу, а према којем би били укинути ентитети.

Да комисија још није формирана, потврдио је и генерални секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић.

- Због епидемије вируса корона и великог броја питања која треба да размотри Предсједништво, ова тачка се још није нашла на дневном реду. Сигурно је да ће се и ово питање наћи на некој од наредних редовних или ванредних сједница - казао је Ђерић.

Он је додао да не може прецизирати када би комисија могла бити формирана и ко ће бити њен члан.

- Ипак, вјерујем да ће то бити ријешено на вријеме и да ће Предсједништво одабрати тројицу кандидата које ће прослиједити на разматрање Савјету Европе - истакао је Ђерић.

Свака држава чланица именује по једног судију на мандат од девет година, а он не може бити обновљен. Процедура избора судије Европског суда за људска права је веома стриктна и треба да у потпуности одговара успостављеним правилима Комитета министара и Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Предложени кандидати треба да буду особе високих моралних квалитета и да испуњавају услове за обављање високих судских функција или да је ријеч о међународно признатим правним експертима.

Савјет Европе

Због недостатка унутрашњег договора БиХ је 2019. године остала без представника у Парламентарној скупштини Савјета Европе и без њих је била годину дана. БиХ је тако била једина од 47 чланица која није имала своје представнике у овом парламентарном тијелу, а због немогућности договора критике су биле упућене и од стране Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана