Комшић и Џаферовић не маре за поруке из Београда

Жељка Домазет
Комшић и Џаферовић не маре за поруке из Београда

Сарајево - Иако је трилатерални састанак у Београду наговијестио нову дозу оптимизма када је у питању формирање новог Савјета министара, већ по повратку из престонице Србије у Сарајеву два од три члана Предсједништва БиХ, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, поручили су да остају при ранијим ставовима.

А ти ставови подразумијевају, како они кажу, поштивање Устава и закона, што у преводу значи да слање Годишњег националног плана (АНП) у сједиште НАТО-а у Бриселу остаје њихов услов за подршку именовању предсједавајућег Савјета министара.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и прије састанка у Београду рекао је да је “срамотно за БиХ што се на тако значајан састанак иде без усаглашеног става”, а очигледно је био у праву јер предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић каже за “Глас Српске” да “ трилатералу и почетак изградње аутопута оцјењује као значајан и позитиван догађај, али на констатацију да су из Београда чланови Предсједништва БиХ са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом послали поруке да Савјет министара треба да буде што прије формиран, Комшић је изнио свој став.

- Савјет министара, што се мене тиче, биће формиран ако се договоримо о АНП-у - рекао је Комшић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић био је конкретнији.

- Трилатерални сусрет БиХ, Турске и Србије у Београду свакако ће имати позитивне ефекте на свеукупне односе у региону. Били су то разговори о врло конкретним темама, који су у интересу свих земаља. Јако је битно да су након ове трилатерале упућене јасне поруке о потреби да се сачува стабилност цијеле регије и да се сви посветимо инфраструктурним пројектима и стварању услова да сви људи, у свим земљама, боље живе - казао је Џаферовић за “Глас Српске”.

Осврћући се на поруке да што прије треба да буде формиран Савјет министара, рекао је да је његов став о томе већ познат.

- Наравно да нам је потребно да што прије успоставимо Савјет министара и да профункционише Парламент БиХ. Што се мене тиче, већ данас можемо имати именованог мандатара уколико сви буду поштовали Устав, законе и раније донесене одлуке - рекао је Џаферовић.

Гаранције

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић поздравио је поруке из Београда да Савјет министара што прије буде формиран.

- Све гдје су неопходна средства кочи чињеница да Савјет министара још није формиран, јер сва кредитна средства која добијамо од међународних финансијских институција не могу се искористити јер је неопходно извршити ратификацију, зато што је за њих потребна гаранција БиХ. Неформирана власт на нивоу БиХ значи да такве гаранције не можемо добити - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана