Komšić i Džaferović ne mare za poruke iz Beograda

Željka Domazet
Komšić i Džaferović ne mare za poruke iz Beograda

Sarajevo - Iako je trilateralni sastanak u Beogradu nagovijestio novu dozu optimizma kada je u pitanju formiranje novog Savjeta ministara, već po povratku iz prestonice Srbije u Sarajevu dva od tri člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, poručili su da ostaju pri ranijim stavovima.

A ti stavovi podrazumijevaju, kako oni kažu, poštivanje Ustava i zakona, što u prevodu znači da slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a u Briselu ostaje njihov uslov za podršku imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i prije sastanka u Beogradu rekao je da je “sramotno za BiH što se na tako značajan sastanak ide bez usaglašenog stava”, a očigledno je bio u pravu jer predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić kaže za “Glas Srpske” da “ trilateralu i početak izgradnje autoputa ocjenjuje kao značajan i pozitivan događaj, ali na konstataciju da su iz Beograda članovi Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom poslali poruke da Savjet ministara treba da bude što prije formiran, Komšić je iznio svoj stav.

- Savjet ministara, što se mene tiče, biće formiran ako se dogovorimo o ANP-u - rekao je Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović bio je konkretniji.

- Trilateralni susret BiH, Turske i Srbije u Beogradu svakako će imati pozitivne efekte na sveukupne odnose u regionu. Bili su to razgovori o vrlo konkretnim temama, koji su u interesu svih zemalja. Jako je bitno da su nakon ove trilaterale upućene jasne poruke o potrebi da se sačuva stabilnost cijele regije i da se svi posvetimo infrastrukturnim projektima i stvaranju uslova da svi ljudi, u svim zemljama, bolje žive - kazao je Džaferović za “Glas Srpske”.

Osvrćući se na poruke da što prije treba da bude formiran Savjet ministara, rekao je da je njegov stav o tome već poznat.

- Naravno da nam je potrebno da što prije uspostavimo Savjet ministara i da profunkcioniše Parlament BiH. Što se mene tiče, već danas možemo imati imenovanog mandatara ukoliko svi budu poštovali Ustav, zakone i ranije donesene odluke - rekao je Džaferović.

Garancije

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić pozdravio je poruke iz Beograda da Savjet ministara što prije bude formiran.

- Sve gdje su neophodna sredstva koči činjenica da Savjet ministara još nije formiran, jer sva kreditna sredstva koja dobijamo od međunarodnih finansijskih institucija ne mogu se iskoristiti jer je neophodno izvršiti ratifikaciju, zato što je za njih potrebna garancija BiH. Neformirana vlast na nivou BiH znači da takve garancije ne možemo dobiti - rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana