Кдолски: Разлике између техничког и медицинског кисеоника у суштини нема, осим у начину паковања и пуњења боце

ГС
Кдолски: Разлике између техничког и медицинског кисеоника у суштини нема, осим у начину паковања и пуњења боце

БАЊАЛУКА - Бивша министарка здравља Аустрије Андреа Кдолски, која је данас посјетила Медицински факултет Универзитета у Бањалуци, у контексту недавних дешавања у вези са коришћењем техничког кисеоника у Српској, изјавила је да разлике између техничког и медицинског кисеоника у суштини нема.

Она истиче да је разлика само у начину паковања и пуњења у боце.

- Фирме које раде на производњи кисеоника за болнице су сертификоване и могу да кажем да је кисеоник који се код вас користи сигурно чист - нагласила је за РТРС Кдолски која је доктор специјалиста за анестезију и тренутно је на челу одјељења за здравље на Универзитету примијењених наука Санкт Пелтен.

Додала је и да у Аустрији нема велике разлике у набавци кисеоника за болнице.

- Водила сам 27 болница у Аустрији и нама су кисеоник достављале фирме јер ми у болници га не производимо - рекла је Кдолски.

Истакла је да се у јединицама интензивне његе не користи чист кисеоник јер плућа човјека, како каже, не могу да га поднесу у чистом облику.

- Пацијентима којима откажу плућа, мора се испумпавати крв, при чему се кисеоник у крв додаје екстерно. Тај фактор је врло нестабилан и пацијенти су изложени великом ризику, а стварају се и додатни трошкови болници - каже Кдолски.

Како је нагласила, у Аустрији је тренутно четврти талас вируса корона и дневно биљеже од 1.800 до 2.200 заражених дневно што је, како је рекла, и  даље велики број, али имају велики број вакцинисаног становништва - око 60 одсто.

Напоменула је да је недавно у Аустрији урађена студија која може бити релевантна за цијели свијет - да је на 100.000 вакцинисаних само четири лица која су завршила у болници, али не на интензивној њези.

Андреа Кдолски данас ће са шефом Представништва Републике Српске у Аустрији Младеном Филиповићем посјетити Медицински факултет Универзитета у Бањалуци и рауговарати о размјени студената, професора и љекара, као и о заједничким пројектима, посебно у области истраживачког рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана