Како идеју о држављанству Србије за све грађане Српске спровести у праксу: Довољан један потез Београда

Дарко Момић
Како идеју о држављанству Србије за све грађане Српске спровести у праксу: Довољан један потез Београда

БАЊАЛУКА - Идеју за коју се залаже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, да сви грађани Републике Српске аутоматски добију држављанство Србије, веома лако је реализовати ако државни врх Србије за то покаже политичку вољу.

Додик је открио да покушава да приволи власти у Србији да прихвате аутоматско држављанство Србије за грађане Српске, истичући да је потпуно увјерен да, како је рекао, безочна лаж која се зове БиХ не може да функционише у ситуацији када се деградира српски народ.

Професор бањалучког Правног факултета Витомир Поповић подржава ту идеју и каже да се он за то залагао још 1993. године, када је власт Хрватске предвођена Фрањом Туђманом право на хрватско држављанство дала свим Хрватима из БиХ.

- То је идеја која је давно требало да буде реализована, али у сваком случају је добро када се на највишем нивоу почне о томе говорити. Формално-правно је потребно прво да држава Србија донесе основни акт којим се то питање регулише, односно којим се држављанима Српске аутоматски даје и држављанство Србије - каже Поповић.

Он додаје да и сада бројни држављани РС имају држављанство Србије, истичући да је стицање држављанства поједностављено потписивањем Споразума о специјалним паралелним везама, али да та процедура може и треба да буде још простија.

- У овом тренутку је за добијање држављанства, односно за добијање пасоша Србије, неопходно имати пријављено мјесто пребивалишта у Србији. Уколико постоји политичка воља, тај услов једноставно је потребно укинути и омогућити да држављани Српске добијају држављанство своје матице без пријављеног пребивалишта с десне стране Дрине - објашњава Поповић.

Он истиче да није потребно посебно трошити ријечи и објашњавати какве погодности Хрвати из БиХ имају тиме што посједују хрватске пасоше, посебно након уласка Хрватске у Европску унију, додајући да је и то један од мотива којима се потребно водити у свјетлу приче о давању аутоматског српског држављанства држављанима РС.

Потпредсједник СПС-а Максим Скоко каже да је идеја коју је изнио српски члан Предсједништва БиХ требало да буде и раније спроведена.

- СПС подржава успостављање што јачих веза између Српске и Србије и подржавамо све потезе у том правцу. Ако се појаве неки критичари те идеје, требало би да им буде јасно да грађани од тога не могу имати никакве штете, већ само користи - каже Скоко.

Никад није касно

 

Потпредсједник Социјалистичке партије Срђан Тодоровић апсолутно подржава идеју о аутоматском држављанству и каже да ће руководство СП-а подупријети ту идеју преко сестринске Социјалистичке партије Србије.

- Слажем се да је и раније било потребно кренути у реализацију те идеје, али за добре ствари никад није касно - каже Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана