Јоаникије достојан насљедник Амфилохија

Александар Стојановић
Јоаникије достојан насљедник Амфилохија

ЦЕТИЊЕ - Упокојењем архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија, мјесто на трону Светог Петра Цетињског остало је упражњено, а о његовом насљеднику одлучиваће Свети архијерејски сабор Српске православне цркве (СПЦ), којим предсједава патријарх, најраније на редовном мајском засједању.

Међу свештенством и православним вјерницима у Црној Гори протежирају се три имена, а у питању су викарни епископ диоклијски Методије, централно-јужноамерички Кирило и епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије којег већина већ види као Амфилохијевог насљедника.

Свештеник и уредник радија “Светигора” Никола Пејовић објаснио је за “Глас Српске” да је било ситуација да мандат администрације потраје годинама, јер Устав СПЦ не предвиђа тачан рок до када мора бити изабран нови епархијски архијереј. Међутим, ситуација у Црној Гори је тренутно таква да нема ствари које би условиле и успориле избор новог архиепископа цетињског.

- Мислим да ће се наши епископи лако договорити и препознати међу ученицама блаженопочившег митрополита Амфилохија неког ко може на прави начин да настави његово дјело у истом духу, љубави и са истом духовном снагом - казао је Пејовић.

Како је додао, народ је препознао владику Јоаникија као духовно чедо митрополита Амфилохија и да је потпуно природан слијед да он буде његов насљедник.

- Митрополит Амфилохије и владика Јоаникије су заједно дјелали на њиви Господњој кад је Црна Гора у питању. Сва важна питања и дешавања су заједно рјешавали, тако да, ако се неко надахњивао Амфилохијевим пастирским дјелом, онда је то владика Јоаникије. То је препознао и народ, који се нарочито у посљедњих седам или осам мјесеци показао као стуб и непоколебљива тврђава у борби за истину, правду и постојаност вјере Христове у Црној Гори - истакао је Пејовић.

Служба и улога епископа на просторима Црне Горе вијековима је од велике важности, а у времену светих Петровића она је у себи објединила функције владара и митрополита. Сплетом историјских околности, митрополит црногорско-приморски је и егзарх Пећког трона, односно замјеник патријарха српског. По неписаном правилу, које се одувијек поштовало, митрополит треба да је родом из Црне Горе.

Уредник црквеног портала “Саборник” Никола Станковић каже за наш лист да је избор митрополита од великог значаја за цјелокупну Српску православну цркву.

- Служба и улога епископа на просторима Црне Горе вековима је обележена посебним и додатним видом служења. Још од периода светог Василија, па до светих Петровића, ова служба је у себи објединила народног вођу, ауторитет који задаје пулс народном бићу на путу ка Царству. Посебно је важна служба егзарха Пећког трона, титула која није само номинална и традиционална, већ представља дисање митрополита Цетињских. Због тога је важно да будући митрополит у себи обједини тврдоћу крша Црне Горе, стаменост и неустрашивост народнога вође, судбину страдалног и васкрслог Косова, као и танану душу монаха, оца и пастира који воли свакога човека - казао је Станковић.

Правила

Митрополита црногорско-приморског, као и све друге архијереје, бира Свети архијерејски Сабор СПЦ под предсједништвом патријарха. За избор је потребно присуство двије трећине архијереја, а одлука се доноси једногласно. У случају да нема сагласности, гласа се тајно и одлучује апсолутна већина. Ако не буде апсолутне већине, у својеврсном другом кругу гласа се између два кандидата са највећим бројем гласова из првог круга, а ако број гласова тада буде једнак, коначну одлуку доноси патријарх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана