Joanikije dostojan nasljednik Amfilohija

Aleksandar Stojanović
Joanikije dostojan nasljednik Amfilohija

CETINjE - Upokojenjem arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, mjesto na tronu Svetog Petra Cetinjskog ostalo je upražnjeno, a o njegovom nasljedniku odlučivaće Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), kojim predsjedava patrijarh, najranije na redovnom majskom zasjedanju.

Među sveštenstvom i pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori protežiraju se tri imena, a u pitanju su vikarni episkop dioklijski Metodije, centralno-južnoamerički Kirilo i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije kojeg većina već vidi kao Amfilohijevog nasljednika.

Sveštenik i urednik radija “Svetigora” Nikola Pejović objasnio je za “Glas Srpske” da je bilo situacija da mandat administracije potraje godinama, jer Ustav SPC ne predviđa tačan rok do kada mora biti izabran novi eparhijski arhijerej. Međutim, situacija u Crnoj Gori je trenutno takva da nema stvari koje bi uslovile i usporile izbor novog arhiepiskopa cetinjskog.

- Mislim da će se naši episkopi lako dogovoriti i prepoznati među učenicama blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija nekog ko može na pravi način da nastavi njegovo djelo u istom duhu, ljubavi i sa istom duhovnom snagom - kazao je Pejović.

Kako je dodao, narod je prepoznao vladiku Joanikija kao duhovno čedo mitropolita Amfilohija i da je potpuno prirodan slijed da on bude njegov nasljednik.

- Mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije su zajedno djelali na njivi Gospodnjoj kad je Crna Gora u pitanju. Sva važna pitanja i dešavanja su zajedno rješavali, tako da, ako se neko nadahnjivao Amfilohijevim pastirskim djelom, onda je to vladika Joanikije. To je prepoznao i narod, koji se naročito u posljednjih sedam ili osam mjeseci pokazao kao stub i nepokolebljiva tvrđava u borbi za istinu, pravdu i postojanost vjere Hristove u Crnoj Gori - istakao je Pejović.

Služba i uloga episkopa na prostorima Crne Gore vijekovima je od velike važnosti, a u vremenu svetih Petrovića ona je u sebi objedinila funkcije vladara i mitropolita. Spletom istorijskih okolnosti, mitropolit crnogorsko-primorski je i egzarh Pećkog trona, odnosno zamjenik patrijarha srpskog. Po nepisanom pravilu, koje se oduvijek poštovalo, mitropolit treba da je rodom iz Crne Gore.

Urednik crkvenog portala “Sabornik” Nikola Stanković kaže za naš list da je izbor mitropolita od velikog značaja za cjelokupnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Služba i uloga episkopa na prostorima Crne Gore vekovima je obeležena posebnim i dodatnim vidom služenja. Još od perioda svetog Vasilija, pa do svetih Petrovića, ova služba je u sebi objedinila narodnog vođu, autoritet koji zadaje puls narodnom biću na putu ka Carstvu. Posebno je važna služba egzarha Pećkog trona, titula koja nije samo nominalna i tradicionalna, već predstavlja disanje mitropolita Cetinjskih. Zbog toga je važno da budući mitropolit u sebi objedini tvrdoću krša Crne Gore, stamenost i neustrašivost narodnoga vođe, sudbinu stradalnog i vaskrslog Kosova, kao i tananu dušu monaha, oca i pastira koji voli svakoga čoveka - kazao je Stanković.

Pravila

Mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i sve druge arhijereje, bira Sveti arhijerejski Sabor SPC pod predsjedništvom patrijarha. Za izbor je potrebno prisustvo dvije trećine arhijereja, a odluka se donosi jednoglasno. U slučaju da nema saglasnosti, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina. Ako ne bude apsolutne većine, u svojevrsnom drugom krugu glasa se između dva kandidata sa najvećim brojem glasova iz prvog kruga, a ako broj glasova tada bude jednak, konačnu odluku donosi patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana