Јевак: БиХ у Хрватској има великог пријатеља

Агенције
Јевак: БиХ у Хрватској има великог пријатеља

Бањалука - БиХ у Хрватској има великог пријатеља на њеном путу према ЕУ, изјавила је Дуња Јевак, генерални конзул Хрватске у Бањалуци, гостујући у Отвореном програму НЕС радија.

Јевакова је подсјетила да је преговарачки процес Хрватске трајао 6 година и да је било тешких тренутака и забринутости да ли ће Хрватска успјети испоштовати све рокове, али да се сав труд на крају исплатио.

"Ми смо сада дио заједнице 28 држава. Ми судјелујемо у доношењу одлука, ми заједно одлучујемо. Хрватска је постала субјект, она више није објект међународне политике. И то је врло битно за БиХ, да више не буде онај о коме се прича него нетко тко прича", додала је она.

Истакла је да је велика предност БиХ што у Хрватској има некога ко ће пружити сву могућу помоћ да што прије пређе тај пут до пуноправног чланства у ЕУ.

Јевакова је казала да Хрватска и БиХ имају коректне односе, али и проблеме који нису ријешени, а који су проистекли из недавне прошлости.

"Ниједна земља на свијету нема ријешена сва отворена питања. С обзиром на оно што смо прошли чудно би било да смо сва тако сложена и комплицирана питања успјели брзо ријешити", нагласила је она.

Као највеће отворено питање истакла је питање повратка - и Хрвата у РС - за који је навела да је доста слаб - али и повратак Срба у Хрватску. Издвојила је податак да се до сада у Хрватску вратило више од 130.000 Срба, а од тога 14.500 из БиХ, те да је обновљено 150.000 стамбених јединица, за шта је утрошено око 16,5 милијарди куна.

"Од 2001, откад је почео програм стамбеног збрињавања, евидентирали смо око 18.000 захтјева бивших носитеља станарских права. Досад је додијељено више од 8.000 станова бившим корисницима. Они такођер могу откупити те станове, а касније их могу продати. Што се тиче власништва, до сада је више од 20.000 станова враћено бившим власницима у посјед", истакла је Јевакова.

Говорећи о дужностима Генералног конзулата, рекла је да је главни задатак представљање Хрватске у БиХ, а иза тога брига о Хрватима на простору 17 општина у РС и 12 општина у ФБиХ, које покривају.

При раду са странкама, нагласила је да се највише људи обраћа за добијање хрватских докумената, посебно након уласка Хрватске у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана