Јавни сектор не мари за препоруке ревизора

Ведрана Кулага
Јавни сектор не мари за препоруке ревизора

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС упозорила је на слабу реализацију препорука ревизора које су у извјештајима упутили институцијама, установама и јавним предузећима у фондовима, уз оцјену да се ситуација креће у лошем правцу.

Под лупом ревизора од септембра 2014. до краја августа ове године било је 67 институција, јавних установа и предузећа, локалних заједница и других буџетских корисника. На њихове адресе су отишле 543 препоруке, односно 149 више него што их је написано од септембра 2013. до августа прошле године.

Од 394 препоруке које су дате у извјештајима од 1. септембра 2013. до 31. августа 2014. године још није провјерено шта је са 225, а у случајевима у којима је обављена провјера показало се да стање није онакво каквом су се надали ревизори. Провјером 169 препорука утврђено је да је спроведено 86 (50,89 одсто), 33 препоруке су спроведене дјелимично (19,53 одсто), док није спроведено 50 препорука (29,59 одсто).

- У односу на ранији извјештајни период, за који је утврђено да је у потпуности спроведено 55 одсто, дјелимично 25,56 одсто, а да 19,44 одсто препорука није реализовани, уочена су негативна кретања у поступању према ревизијским препорукама на основу финансијских ревизија - оцијењено је у годишњем извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора.

Због таквог односа, ревизори су подвукли да, као ни ранијих година, не могу бити задовољни степеном реализације препорука. Овог пута су упозорили да је у идућем периоду потребно повући додатне потезе.

- Треба предузети додатне системске и координисане мјере и активности да би стање у финансијској дисциплини у јавном сектору било побољшано - наведено је у извјештају.

Посебан ревизорски тим провјериће до краја календарске године статус преосталих 255 препорука. Главни ревизор РС Душко Шњегота је рекао да ће тек када буде позната судбина свих препорука знати каква је коначна слика на терену.

- Сада имамо проценте за дио провјерених препорука. У цијелу причу у вези са већ формираним регистром препорука уклапамо и посебни тим који ће радити на тим питањима - рекао је Шњегота очекујући да би у коначном збиру проценат реализације могао да достигне 60 одсто, а да би дјелимично реализоване препоруке и оне које нису спроведене могле да узму по 20 одсто укупног "колача".

Предсједник Одбора за ревизију Народне скупштине РС Славиша Марковић оцијенио је да ревизорски извјештаји јасно указују на то да стање у јавном сектору није добро и да поједини субјекти из године у годину понављају грешке.

- Ситуацију додатно усложњава и чињеница да се нико озбиљно не бави негативним извјештајима који по аутоматизму иду надлежним тужилаштвима. До сада нико није трпио посљедице због тога - рекао је Марковић и навео да ће затражили информације од надлежних институција о томе шта је урађено на основу ревизорских извјештаја.

Ревизије учинка

Слаба реализација препорука уочена је и када су у питању ревизије учинка којима су обухваћене области управљања услугама у предшколском васпитању и образовању, доступности услуга из области радиологије, енергетска ефикасност, превенција од поплава те управљање водоводним системима.

Утврђено је да активности и мјере институција јавног сектора у неким подручјима нису дале резултате у погледу остваривања стратешких циљева и да координација и комуникација између институција јавног сектора није довољна. Ревизори су указали и да нису успостављени регистри и базе података као веома битна основа у процесу доношења одлука и показатељ транспарентности рада.

 

Мишљења која су дали ревизори

(септембар 2014 - септембар 2015)

• Мишљење за финансијске извјештаје

23 - позитивно мишљење

31 - мишљење са резервом

13 - негативно мишљење

 

• Мишљење за усклађеност

19 - позитивно мишљење

35 - мишљење са резервом

13 - негативно мишљење

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана