Изрицање другостепене пресуде у случају Ратка Младића: Сатанизација Срба једини циљ Хага

Г.С.
Изрицање другостепене пресуде у случају Ратка Младића: Сатанизација Срба једини циљ Хага

ХАГ - Аргументација изнесена у жалби одбране генерала Ратка Младића је савршена и чињенице су на његовој страни, али гледајући досадашњу праксу Хашког трибунала, његов једини циљ је био да сатанизује Србе и представи их као једине кривце у претходном рату.

Овако су бројни политичари и адвокати коментарисали данашње изрицање пресуде генералу Ратку Младићу пред Жалбеним вијећем Механизма за кривичне судове у Хагу. Изрицање пресуде заказано је за 15 часова, а моћи ће бити праћено преко сајта суда, с тим што ће пренос бити одгођен пола часа.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Хашки трибунал није мјесто правде, да до сада није био равноправан и није успио да помири народе у БиХ.

- Доносио је различите пресуде и различите оцјене - рекао је Додик и додао да страхује да ће слична судбина затећи и генерала Младића.

Он је истакао да Младића доживљава као војника, а не као  ратног злочинца, како други покушавају да га представе.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић је рекао да је Хашки трибунал својим досадашњим пресудама убио међународно право и правду.

- Ако се буду тумачиле и констатовале чињенице, коначна пресуда генералу Младићу биће ослобађајућа. Имајући у виду праксу Хага врло је тешко дати било какву прогнозу, али морамо знати да је првостепено Вијеће занемарило и донијело пресуду 2017. године у којој је било доста процедуралних пропуста па се тако у једној тачки пресуде нашло нешто што није дио оптужнице, што је правни нонсенс и што би само по себи у најмању руку значило да треба да дође до понављања поступка - навео је Којић.

Адвокат Тома Фила изразио је песимизам, указујући на питање да ли се Хашки суд треба посматрати као суд или егзекуција Срба.

Генерал Младић је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана