Izricanje drugostepene presude u slučaju Ratka Mladića: Satanizacija Srba jedini cilj Haga

G.S.
Izricanje drugostepene presude u slučaju Ratka Mladića: Satanizacija Srba jedini cilj Haga

HAG - Argumentacija iznesena u žalbi odbrane generala Ratka Mladića je savršena i činjenice su na njegovoj strani, ali gledajući dosadašnju praksu Haškog tribunala, njegov jedini cilj je bio da satanizuje Srbe i predstavi ih kao jedine krivce u prethodnom ratu.

Ovako su brojni političari i advokati komentarisali današnje izricanje presude generalu Ratku Mladiću pred Žalbenim vijećem Mehanizma za krivične sudove u Hagu. Izricanje presude zakazano je za 15 časova, a moći će biti praćeno preko sajta suda, s tim što će prenos biti odgođen pola časa.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Haški tribunal nije mjesto pravde, da do sada nije bio ravnopravan i nije uspio da pomiri narode u BiH.

- Donosio je različite presude i različite ocjene - rekao je Dodik i dodao da strahuje da će slična sudbina zateći i generala Mladića.

On je istakao da Mladića doživljava kao vojnika, a ne kao  ratnog zločinca, kako drugi pokušavaju da ga predstave.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić je rekao da je Haški tribunal svojim dosadašnjim presudama ubio međunarodno pravo i pravdu.

- Ako se budu tumačile i konstatovale činjenice, konačna presuda generalu Mladiću biće oslobađajuća. Imajući u vidu praksu Haga vrlo je teško dati bilo kakvu prognozu, ali moramo znati da je prvostepeno Vijeće zanemarilo i donijelo presudu 2017. godine u kojoj je bilo dosta proceduralnih propusta pa se tako u jednoj tački presude našlo nešto što nije dio optužnice, što je pravni nonsens i što bi samo po sebi u najmanju ruku značilo da treba da dođe do ponavljanja postupka - naveo je Kojić.

Advokat Toma Fila izrazio je pesimizam, ukazujući na pitanje da li se Haški sud treba posmatrati kao sud ili egzekucija Srba.

General Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana