“Израел инвестмент група” Улази у трку, “Арселор митал” чека став централе

Срна
“Израел инвестмент група” Улази у трку, “Арселор митал” чека став централе

Бањалука - “Израел инвестмент група” учествоваће на берзанској аукцији за 64,99 одсто капитала у Рудницима жељезне руде /РЖР/ “Љубија” Приједор, док у “Арселор Миталу Приједор”, који је раније достављао понуду за тај пакет акција, чекају став из централе у Лондону.

Директор “Израел инвестмент групе” Евгениј Зотов изјавио је данас Срни да ће та компанија учествовати на посебној берзанској аукцији.


“Наравно да ћемо учествовати. Испуњавамо услове у погледу обављања рударске дјелатности и тражених финансијских извјештаја, тако да је код нас све у реду. жИзраел инвестмент групаж је инвестициона компанија која има партнере који се баве рударском дјелатношћу”, истакао је Зотов.

Он је рекао да “Израел инвестмент група” има сличне планове за РЖР “Љубија” које је презентовала и приликом претходних покушаја приватизације државног капитала у том предузећу.

“Намјеравамо да уложимо најмање 30 милиона евра у развој рударске производње у Љубији и Томашици. Све што смо рекли у претходној рунди приватизације остаје на снази”, нагласио је Зотов.

Директор “Арселор Митала Приједор” Младен Јелача рекао је Срни да не може говорити о новој рунди приватизације РЖР “Љубија” док се не консултује са централом компаније у Лондону.

Управа Инвестиционо-развојне банке Републике Српске донијела је одлуку о продаји 64,99 одсто капитала у РЖР “Љубија” путем посебне аукције на Бањалучкој берзи која ће бити одржана 17. децембра 2018. године.

Номинална вриједност пакета акција који је понуђен на продају износи 33 милиона КМ, односно једну КМ по акцији. Одлуком о продаји дефинисано је да је почетна цијена 2,0912 КМ по акцији, односно да је вриједност комплетног пакета 69,02 милиона КМ.

Право учешћа на аукцији имају заинтересована лица која задовоље квалификационе критеријуме, а они подразумијевају да потенцијални купац мора обављати рударску дјелатност и да има остварен годишњи промет од најмање 100 милиона КМ у 2016. и 2017. години.

Посљедњи покушај продаје државног капитала у РЖР “Љубија” пропао је 17. маја 2017. године када Народна скупштина Републике Српске није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала методом непосредног одабира купца.

Компанија “Израел инвестмент група” раније је за куповину 64,99 одсто акција основног капитала РЖР “Љубија” доставила понуду вриједну 92 милиона КМ, а “Арселор Митал” је за исти пакет акција нудио 63,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана