Из ризичних држава стигло 280.000 особа

Ведрана Кулага
Из ризичних држава стигло 280.000 особа

САРАЈЕВО - У БиХ је лани из земаља високог миграционог ризика ушло 280.000 људи, показују најновији подаци из Граничне полиције БиХ.

Граничари су протекле двије године имали пуне руке посла од када се БиХ нашла на мигрантској рути и постала једна од кључних транзитних земаља преко које мигранти из земаља захваћених ратом, али и другим проблемима настоје да се домогну тла ЕУ. 

То је видљиво и из њихових биљежака у 2019. годину, а подаци су сумирани у првој верзији извјештаја о раду Граничне полиције БиХ.

- Евидентирани број улазака преко границе и излазака из БиХ лица из земаља високог миграцијског ризика износи 536.583 лица, што је повећање за 90.457 у односу на 2018. годину. У БиХ је ушло 279.515, а изашло 257.068 држављана земаља високог миграцијског ризика, што представља позитивну разлику од 22.447. Највећа разлика улаз/излаз евидентирана је код држављана Турске (9.654), Кине (7.135), Албаније (4.558) и Индије (837) - наведено је у извјештају.

У илегалном преласку границе откривено је 5.859 лица, што је више за 30 одсто у односу на 2018. годину. Од укупног броја, 921 лице је откривено приликом илегалног уласка у БиХ, док је приликом илегалног изласка из БиХ откривено 4.938 лица.

- На граничним прелазима откривено је 440 лица, а изван прелаза 5.419 - открили су граничари у пресјеку прошлогодишњег рада те институције.    

У илегалном преласку откривено је највише држављана Пакистана, Ирака, Авганистана, Сирије, Ирана, Марока, Бангладеша, Алжира, слиједе их особе из Турске, Палестине, Либије, Судана, САД, док је за одређен дио поријекло непознато.

Евидентиран је укупно 1.431 страни држављанин који је депортован из БиХ или је самостално напустио БиХ у року остављеном за добровољно напуштање, што је нешто мање у односу на годину раније. Највећи број лица су држављани Турске, сусједних земаља, Ирака, Ирана, Алжира.

Надлежним органима предато је 4.508 страних држављана, за 41,45 одсто више у односу на претходну годину, када је предато 3.187 особа. Служби за послове са странцима БиХ предато је 4.144 лица, Управи за индиректно опорезивање три и осталим органима 361 лице.

У Граничној полицији су поново упозорили да је тренд раста миграцијског притиска на границу БиХ настављен током 2019. године и да релевантни показатељи упућују да је илегална миграција сада усмјерена рутама које воде преко територије БиХ.

Подсјетили су да су лани предузимали појачане редовне и ванредне мјере у складу са планом ванредног ангажовања полицијских службеника и опреме у зонама своје одговорности јединица које су изложене јачем миграцијском притиску. На одређене дијелове границе због високог степена ризика вршена је прерасподјела службеника из других организационих јединица, повећавана је присутност у граничном појасу и коришћење материјално-техничких средстава, али и даље, како су нагласили, муку муче због већег броја миграната и илегалних покушаја преласка границе.

Услови рада

У Граничној полицији БиХ пожалили су се на проблеме са којима се сусрећу, а на врху љествице су лоша инфраструктура на прелазима, неадекватни смјештајни капацитети и недостатак службеника, што отежава ефикасно извршавање послова из надлежности.

- Недостаје и опрема која се користи за откривање илегалних миграната и недозвољених предмета у превозним средствима. Дијелови копнене границе између прелаза, који су посебно угрожени с аспекта илегалних миграција, кријумчарења људи и робе, нису адекватно “покривени” техничком опремом - упозорили су у Граничној полицији.

Илегални прелази

Држава      број 

Пакистан    - 1.193

Ирак           - 1.029

Авганистан          - 936

Сирија        - 683

Иран                    - 515

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана