Институције на нивоу БиХ и у 2020. потрошиле велике своте новца: Награда и накнада није фалило ни у пандемији

Вељко Зељковић
Институције на нивоу БиХ и у 2020. потрошиле велике своте новца: Награда и накнада није фалило ни у пандемији

САРАЈЕВО - Већина институција и агенција са нивоа БиХ и поред тешке и незавидне ситуације проузроковане пандемијом вирусом корона, исплаћивала је током прошле године разне врсте стимулација, награда и накнада за своје запослене.

Види се ово из одговара појединих институција достављених на питање посланика СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Саше Магазиновића. Према подацима Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), ова агенција је током 2020. исплатила укупно 227 новчаних награда за 223 запослена у укупном износу од 51.900 марака. Како су објаснили, овај новац је исплаћен због постигнутих резултата у раду, залагања и повећаног обима посла.

Дарежљиви су били и у Служби за заједничке послове, из које су појаснили да су управо због пандемије, повећаног обима рада, ниске основице за плату запослених на одржавању просторија те отежаног њиховог доласка на посао, биле уведене награде и стимулације за запослене. Како су истакли, у ту сврху је током прошле године издвојено нешто мање од 70.000 марака. Додали су и да је мањи дио новца утрошен и за рад у одређеним комисијама.

Накнаде и стимулације добили су и запослени у Граничној полицији БиХ, из које су навели да су исплаћене у складу са правилницима.

- Укупно исплаћене накнаде за наведени период износе 0,385 одсто у односу на дозвољено ограничење од 2,50 одсто од укупних годишњих нето плата запослених који имају право на исплату стимулације - истакли су из овог полицијског тијела.

Иако је смисао постојања Комисије за концесије под знаком питања, али и обим послова који обављају, ни у овој комисији нису баш штедјели па су поред накнада и стимулација за обављање другог посла, које су се кретале око 250 марака, исплаћиване и јубиларне накнаде за 15 година рада у овој служби.

Слична пракса настављена је и у Агенцији за форензичка испитивања и вјештачења, гдје су се ове стимулације кретале од 230 до 540 марака, док су се накнаде за обављање другог радног мјеста кретале и до 1.860 марака. Како су појаснили, то су урадили јер запослени у овој агенцији, због мањка радника, обављају и по неколико послова истовремено.

По истом основу новчано су награђивани и запослени у Агенцији за осигурање БиХ и Конкуренцијском савјету БиХ, а оне су се кретале и до 630 марака мјесечно.

Милиони

Како је “Глас Српске” већ писао, више од 58 милиона марака пореских обвезника у просјеку се сваке године потроши на финансирање рада разних агенција на нивоу БиХ. Већина тог новца оде на плате запослених, на разне врсте накнада, стимулације, путне и трошкове одржавања, те “посебне услуге”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана