Иницијатива о јединственом европском броју 112 за хитне случајеве поново у Представничком дому: Пренос надлежности на мала врата

Александар Стојановић
Иницијатива о јединственом европском броју 112 за хитне случајеве поново у Представничком дому: Пренос надлежности на мала врата

САРАЈЕВО – Дио бошњачких политичара не одустаје од иницијативе за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112, која ће се наћи на наредној сједници Представничког дома БиХ.

Представници Српске кажу да је овакав приједлог неприхватљив, јер он представља покушај бошњачких политичара да на мала врата покрену питања нових преноса надлежности.

БиХ је једина држава у Европи у којој још не функционише овај број, који подразумијева увођење јединственог система у случајевима хитне помоћи, полицијских или других интервенција. Иако се иницијатива правда европским путем и обавезама БиХ и на први поглед безазлено, стручњаци и српски представници кажу да би она повукла многа питања у будућности и да је због уређења БиХ она непроводива.

Савјет министара је још 2017. године усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуникацијама којим је предвиђено увођење овог јединственог броја. Међутим приједлог је застао у парламентарној процедури, јер није добио подршку српских представника у Дому народа. 

Замјеник предсједавајућег у Комисији за спољнотрговинску политику, царине, саобраћај и комуникације при Дому народа Душанка Мајкић каже  за “Глас Српске” да, без обзира што се ово питање поново рециклира, он ни сада неће добити подршку српских представника.

- Умјесто да предлажу конкретне приједлоге како би се поправило стање у држави, поједини политичари рециклирају старе иницијативе за које знају да неће проћи. Питање заштите и спасавања је у надлежности ентитета и без обзира што овај број функционише у Европи, БиХ има своје особености због којих није изводиво да се број 112 уведе - истиче Мајкићева.

На питање због чега БиХ не може поступити као друге европске државе, Мајкићева каже да је неизводиво да Министарство безбједности управља службама хитне помоћи, полицијом или Цивилном заштитом у Српској.

- Дакле, то би био први корак, а касније бисмо вјероватно имали иницијативе да се и ове институције пребаце на ниво БиХ ради “лакше координације” - истиче Мајкићева.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић у изјави за “Глас Српске” истиче да је БиХ потребан број 112, али не да се то питање регулише преко Закона о комуникацијама.

- Канцеларија за број 112 већ постоји, али ако покушате да позовете број, неће вам се јавити нико. Министарство је од Европске уније до сада узело пет милиона КМ за промоцију и сличне ствари, а ништа нису урадили и сада желе вјероватно да узму још пет милиона. Ми у томе нећемо учествовати - истиче Новитовић.

Он додаје да би успостављање овог система било немогуће, јер питања заштите и спасавања нису уређена исто у кантонима, на нивоу ФБиХ, Брчко дистрикта и Српске.

- Полазна тачка код спашавања и заштите су локалне јединице, а онда републички ниво. По том питању Српска је и те како уређена, за разлику од ФБиХ гдје због уређења по кантонима влада потпуна несагласност. А што се тиче међуентитеске сарадње, то је регулисано низом споразума и она функционише сасвим добро - рекао је Новитовић.

Мишљење

Милан Новитовић каже да је за ова питања потребно прибавити мишљење ентитета, али да је и у овим случајевима било злоупотреба.

- Ми смо увијек слали негативно мишљење, али по закону није прописано какво оно мора да буде, него само да је прибављено. Из тог разлога ми више не желимо ни да шаљемо своје мишљење и у координацији са нашим представницима, овакве иницијативе се више не узимају ни у разматрање. Зато је важно да српски представници имају добру сарадњу - рекао је Новитовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана