Инцко на одласку мора положити рачуне

Ведрана Кулага Симић
Инцко на одласку мора положити рачуне

БАЊАЛУКА - СНСД не одустаје од намјере да од високог представника у БиХ Валентина Инцка добије његов извјештај о раду на тој позицији, а о даљим корацима ка том циљу могло би бити разговара већ на првој овогодишњој сједници Колегијума Народне скупштине Српске.

Република Српска већ дуже вријеме позива Валентина Инцка да јој поднесе извјештај о раду, а да неће одустати од намјере да он положи рачуне, поновљено је лани, половином децембра, након сједнице Извршног комитета СНСД-а када је речено да је план да се овај пут оде даље те затражи и од Србије и Хрватске, као земаља гараната Дејтона, да се заинтересују за та документа.

Из СНСД-а је тада најављено да ће предложити Народној скупштини РС да покрене иницијативу којом би од високог представника у БиХ било затражено да достави извјештај о свом раду у писаном облику те да ће представници те странке у ФБиХ затражити да то исто тражи и ФБиХ, као и српски представници на нивоу БиХ, уз опаску да је обавеза високог представника да достави извјештај свим потписницима Дејтонског споразума.

У међувремену су се појавиле информације које је потврдио и сам Инцко, а то је да броји посљедње дане на мјесту високог представника, а у његову фотељу би, према неким најавама, требало да засједне њемачки политичар Кристијан Шмит.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица казао је за “Глас Српске” да СНСД, упркос најављеном одласку Инцка, не одустаје од намјере да добије његов извјештај, у овом случају завршни, а намјера је и да, како је рекао, таквим закључком и ставом покушају да промијене праксу и да нови високи представник успостави другачију праксу.

- Битно је на легитиман начин тражити извјештај на одласку. Причаћемо о овоме на првој идућој сједници Колегијума. Више пута смо тај акт тражили и кроз закључке Народне скупштине. Ако не поднесе извјештај, то ће потврдити да није спреман да се суочи са једном од страна и запечатило би игнорантски однос који има према Српској - истакао је Мазалица.

Сматра да је потребно отворити дебату о раду високог представника и тражити те извјештаје те још интензивније тражи од Инцковог насљедника да ради другачије, односно да испуњава обавезе у смислу полагања рачуна.

Шеф Клуба ПДП-а у Народној скупштини Перица Бундало сматра да у БиХ свако са сваким треба да прича.

- Позиција високог представника је веома специфична. Он је страни фактор у БиХ, извјештаје периодично подноси Савјету безбједности УН и Савјету за имплементацију мира. Тешко је и није реално очекивати да извјештаје и информације подноси било Народној скупштини, федералном Парламенту или Парламенту БиХ. Ипак, било би корисно да и високи представник као и други разговара о свим питањима. То је једини пут до рјешења - истакао је Бундало за “Глас”.

Не зна, додао је, да ли ће нови високи представник имати другачију праксу од Инцка, али би било пожељно да има либералнији став у односима са свим политичким субјектима унутар БиХ.

- Не мора то бити строго кроз извјештаје, могу то бити и разговори уживо - закључио је Бундало. 

Званичници Српске су ранијих година указивали да Инцко сваких шест мјесеци извјештава Савјет безбједности Уједињених нација о спровођењу Општег оквирног споразума за мир у БиХ. И Српска, с друге стране, редовно шаље у УН своје виђење стања, упозоравајући да сам Инцко крши Дејтон.

 Општи став

Општи став власти у Српској је, према посљедњим изјавама званичника, али и дијела аналитичара, да БиХ не треба ни овај стари, а ни неки нови високи представник. Оцјена је да БиХ треба искрено партнерство са ЕУ које неће бити оптерећено присуством високог представника јер би, у супротном, и то био јасан показатељ да ни Европа не вјерује у европску перспективу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана