Игра са акцизама нова кочница кредиту ММФ-а

Жељка Домазет
Игра са акцизама нова кочница кредиту ММФ-а

Сарајево - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ није у предвиђеном року доставио Комисији за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ мишљење о измјенама Закона о акцизама, због чега би процедура њиховог усвајања могла да се додатно отегне и угрози аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) и другим међународним финансијским институцијама.

Представнички дом на данашњој сједници има двије опције - да Комисији за финансије и буџет, која не жели да се изјасни о измјенама закона док не добије мишљење Управног одбора УИО, да додатни рок за изјашњење или да падну у воду предложене измјене закона. Комисија је 27. јула одгодила изјашњавање о измјенама овог и пратећих закона и Управном одбору УИО дала рок од 30 дана да се изјасни о њима, али мишљење им није стигло. Комисија, којој је такође истекао рок да изнесе свој став Представничком дому, јуче је затражила да Управном одбору УИО буде дат нови рок од 15 дана да им достави мишљење, након чега би се изјаснила.

Проблем са усвајањем измјена Закона о акцизама настао је јер је Савјет министара БиХ у парламентарну процедуру упутио приједлог који је драстично измијењен у односу на рјешења која је претходно подржао Управни одбор УИО. Управни одбор УИО је, осим повећања акциза на гориво и аутогас, предложио повећање акциза и на пиво, алкохолна и безалкохолна пића. Савјет министара је то промијенио и у парламентарну процедуру упутио измијењену одлуку из које су изузети пиво, алкохол и безалкохолна пића. Како би верификовао измјене, Савјет министара је свој приједлог вратио у УИО, иако је за то надлежан искључиво Управни одбор УИО. Тиме су, према мишљењу званичника РС и њених представника у Управном одбору УИО, прекршене законске процедуре.

Члан Комисије за финансије и буџет Душанка Мајкић из СНСД-а указала је да је на дјелу непоштивање одлука Управног одбора УИО.

- То тијело је формирано да буде независно од политике, али његово постојање нема сврхе ако ће се овако радити. Ако ће Савјет министара те одлуке мијењати и неће их поштовати, шта ће нам Управни одбор УИО - истакла је Мајкићева.

Подсјетила је да је још на прошлој сједници Комисије за финансије и буџет речено да је кључни разлог због којег не могу подржати сет закона искључиво тај што није испоштована процедура у доношењу измјена закона.

- Нова сједница Управног одбора УИО заказана је за 2. септембар. Хоћу да вјерујем да ће то бити прилика да оно што је Управни одбор договорио буде пуштено у парламентарну процедуру - рекла је Мајкићева, наводећи да су у међувремену ентитетски премијери и предсједавајући Савјета министара БиХ упутили писмо ММФ-у у нади да ће бити испоштовано договорено и да ће Парламент БиХ усвојити повећање акциза и на пиво, алкохолна и безалкохолна пића.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, који је и предсједник Управног одбора УИО, најавио је на сједници парламентарне комисије да би Управни одбор требало да засједа 2. септембра.

- Не вјерујем да ће се било шта промијенити након тога. Чини ми се да се поново улази у круг који ће омогућити одгађање доношења ових закона. Све процедуре су испоштоване и у Управном одбору и у Савјету министара, који попут Парламента БиХ има право да промијени оно што је стигло од Управног одбора УИО. Будући да је Парламент главни и да су изнад њега само небо и драги Бог, процедуре су испоштоване - казао је Беванда.

Он је изразио наду да ће измјене Закона о акцизама бити усвојене како не би било штетних посљедица.

- Посљедица њиховог неусвајања су блокаде већ договорених аранжмана и оних који су у току са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД). То ће проблематизовати даљи однос са ММФ-ом јер они треба да донесу позитиван став 7. септембра прије пуштања новца, а ово ће бити једна од неизвршених, а обавезујућих ставки који су у договору - рекао је Беванда.

БиХ очекује зелено свјетло од ММФ-а за аранжман вриједан 550 милиона евра.

Приједлог Управног одбора УИО

Предложеним измјенама закона предвиђено је да додатни приходи од раста акцизе на гориво и аутогас буду усмјерени за изградњу аутопутева и путева.

Новац од повећања намета на пиво, алкохол и безалкохолна пића ишао би у касу ентитетских фондова здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана