Хрватска и Словенија без договора, отпад и даље пријетња

Драгана Орловић
Хрватска и Словенија без договора, отпад и даље пријетња

Бањалука, Блед - Делегације Словеније и Хрватске јуче нису постигле договор о томе гдје ће одлагати отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, а у БиХ се надају да ће одустати од намјере да то буде Трговска гора, јер ће у супротном тужбом морати да бране своје природне ресурсе.

Разговори представника ове двије владе биће настављени у децембру или најкасније у јануару идуће године, а хрватски министар заштите околине и енергетике Томислав Ћорић јуче је након састанка на Бледу изјавио да независно од тога припреме за реализацију рјешења одлагања отпада на локацији Черкезовац иду даље.

Помоћник министра за заштиту животне средине РС Свјетлана Радусин рекла је да се нада да ће разум ипак превладати и да ће Хрватска одустати од локације Трговске горе.

- Искористићемо сва правна средства да спријечимо да до тога дође - поручила је Радусинова и подсјетила да БиХ као погођена земља према ЕСПОО конвенцији мора бити обавијештена када почну процјене утицаја на животну средину.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача поручио је да коначно треба формирати стручни тим и припремити тужбу против Хрватске, која намјерава да изгради одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори.

Дрљача је рекао да је разочаран, јер на Бледу није постигнут договор и казао да је очекивао другачији исход, иако су индиције указивале на то да Хрватска није спремна да прихвати локацију Врбина.

- Пресудан је разлог што је потрошен новац који је протеклих година кроз накнаде прикупљан за изградњу одлагалишта. Аргумент Хрватске да им је Врбина неприхватљива, јер је у водотоку Саве, не стоји, јер ће тамо свеједно бити одлагалиште. Питање је било да ли ће то бити половина или сав радиоактивни отпад из електране “Кршко” - рекао је он.

Дрљача је истакао да треба наставити борбу против изградње одлагалишта нуклеарног отпада.

И предсједник удружења “Грин тим” Марио Црнковић је оцијенио да у Хрватској или не знају или не желе знати да је Трговска гора неприхватљива за одлагалиште нуклеарног отпада. Он је поручио да је крајње вријеме да се институције БиХ озбиљно посвете овом проблему.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић изјавио да ће БиХ знати да заштити свој интерес и у случају потребе вјероватно покренути међународни спор или арбитражу о питању изградње одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској на граници са БиХ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе “Уна”, чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке. У Новом Граду је због тога 27. септембра одржан протест, са којег су стотине грађана поручиле да радиоактивном отпаду није мјесто у долини ријеке Уне.

Примједбе

Томислав Ћорић је рекао да за Хрватску није логично одлагалиште Врбина. На констатацију новинара да се локацији Черкезовац на Трговској гори противи БиХ, Ћорић је рекао да ће БиХ имати прилику да примједбе за овај, као и за сваки други пројекат, упути када се буде разматрао утицај на животну средину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана