Hrvatska i Slovenija bez dogovora, otpad i dalje prijetnja

Dragana Orlović
Hrvatska i Slovenija bez dogovora, otpad i dalje prijetnja

Banjaluka, Bled - Delegacije Slovenije i Hrvatske juče nisu postigle dogovor o tome gdje će odlagati otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, a u BiH se nadaju da će odustati od namjere da to bude Trgovska gora, jer će u suprotnom tužbom morati da brane svoje prirodne resurse.

Razgovori predstavnika ove dvije vlade biće nastavljeni u decembru ili najkasnije u januaru iduće godine, a hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić juče je nakon sastanka na Bledu izjavio da nezavisno od toga pripreme za realizaciju rješenja odlaganja otpada na lokaciji Čerkezovac idu dalje.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS Svjetlana Radusin rekla je da se nada da će razum ipak prevladati i da će Hrvatska odustati od lokacije Trgovske gore.

- Iskoristićemo sva pravna sredstva da spriječimo da do toga dođe - poručila je Radusinova i podsjetila da BiH kao pogođena zemlja prema ESPOO konvenciji mora biti obaviještena kada počnu procjene uticaja na životnu sredinu.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača poručio je da konačno treba formirati stručni tim i pripremiti tužbu protiv Hrvatske, koja namjerava da izgradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Drljača je rekao da je razočaran, jer na Bledu nije postignut dogovor i kazao da je očekivao drugačiji ishod, iako su indicije ukazivale na to da Hrvatska nije spremna da prihvati lokaciju Vrbina.

- Presudan je razlog što je potrošen novac koji je proteklih godina kroz naknade prikupljan za izgradnju odlagališta. Argument Hrvatske da im je Vrbina neprihvatljiva, jer je u vodotoku Save, ne stoji, jer će tamo svejedno biti odlagalište. Pitanje je bilo da li će to biti polovina ili sav radioaktivni otpad iz elektrane “Krško” - rekao je on.

Drljača je istakao da treba nastaviti borbu protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada.

I predsjednik udruženja “Grin tim” Mario Crnković je ocijenio da u Hrvatskoj ili ne znaju ili ne žele znati da je Trgovska gora neprihvatljiva za odlagalište nuklearnog otpada. On je poručio da je krajnje vrijeme da se institucije BiH ozbiljno posvete ovom problemu.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio da će BiH znati da zaštiti svoj interes i u slučaju potrebe vjerovatno pokrenuti međunarodni spor ili arbitražu o pitanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj na granici sa BiH.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke. U Novom Gradu je zbog toga 27. septembra održan protest, sa kojeg su stotine građana poručile da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

Primjedbe

Tomislav Ćorić je rekao da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina. Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat, uputi kada se bude razmatrao uticaj na životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana