Храном се отровало 109 дјеце у вртићима, број још није коначан

Жељла Домазет, агенције
Храном се отровало 109 дјеце у вртићима, број још није коначан

Сарајево - Број дјеце која су, након тровања у вртићима ЈУ Дјеца Сарајева, примљена и хоспитализирана на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву стално се повећава. Азра Дедајић, шеф Службе за односе с јавношћу КЦУС-а, потврдила је за klix.ba да је до сада прегледано 109 дјеце а њих 33 је хоспитализирано.


С обзиром да се и у току ноћи могуће да помоћ затражи још већи број дјеце, из КЦУС-а кажу да су они спремни те да имају довољно капацитета да адекватно приме и обраде све пацијенте.

Хоспитализирана дјеца налазе се на Инфективној клиници КЦУС-а, нису у изолацији и њихово здравствено стање је стабилно.

Дедајић напомиње да одређени број родитеља, чија дјеца немају израженије симптоме, дјецу лијечи у амбулантама или код куће, док код њих долазе углавном тежи случајеви.

Сарајевска Клиника за инфективне болести под опсадом

Зграда Клинике за инфективне болести у четвртак је била под опсадом родитеља који су довозили своју дјецу и тражили љекарску помоћ јер су дјеца имала температуру, повраћање, болове у стомаку и дијареју. Нон-стоп су пристизали и број оних који су тражили помоћ се повећавао из сата у сат.

- Немојте ме ништа питати, не знам гдје сам. Није добро. Дијете ми је јако болесно - рекла је једна уплакана мајка.

Један од родитеља Емир Фазлиновић рекао је да је његова дјевојчица боље.

- Добила је температуру, имала мучнине и дијареју. Довели смо је у сриједу на Клинику, гдје су јој пружили помоћ и након тога отишли смо кући. Сада смо опет ту на прегледу. Ситуација није добра, али, срећом, није морала да остане у болници - рекао је Фазлиновић.

Шеф Клинике за инфективне болести Нада Колудер истакла је да је стање хоспитализоване дјеце задовољавајуће јер се већина малишана опоравила од дехидрације.

- С лијечењем настављамо даље уз максималну опрезност јер је у питању специфичан ток болести који се мора континуирано пратити - казала је Колудер и додала да претпостављају, али још не могу да потврде, да је узрок тровања салмонела, коју су дјеца унијела конзумирајући павлаку и јаја са тјестенином.

Сва дјеца из 29 вртића Јавне установе “Дјеца Сарајева” једу исту храну која се спрема у централној кухињи, а разбољела су се дјеца из четири вртића. Директор установе “Дјеца Сарајева” Мирјана Јовановић-Халиловић казала је да су у сриједу након појаве повишене температуре, повраћања и дијареје код дјеце у појединим вртићима то одмах пријавили Санитарној инспекцији, која је прегледала те вртиће и констатовала да је храна коју су дјеца конзумирала, а која се припрема у централној кухињи, по декларацијама технички исправна.

Директор Завода за јавно здравство Кантона Сарајево Сњежана Балта истакла је да се први резултати микробиолошких анализа узетих узорака хране и брисева радних површина очекују идуће седмице.

- Предузете су све законом прописане мјере. Урадили смо све прегледе, али није могуће говорити о тачним узроцима тровања без детаљне микробиолошке процедуре - додала је Балта.

Кантонална инспекција јуче је саопштила да хигијенско-санитарно стање објеката у моменту контроле задовољава законом прописане услове.

Салмонела

Салмонеле су негативне бактерије и најчешћи су узрочници тровања храном. Распрострањене су у месу животиња које човјек користи за исхрану, али и у земљишту, води и на биљкама. Болест настаје само ако у организам уђе велика инфективна доза салмонела, односно неколико милиона бактерија. За размножавање салмонеле посебно су погодне посластице које су направљене од сирових јаја (кремови торти, сладолед, мајонез) и месо и месне прерађевине које се неадекватно чувају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана