ХДЗ добија министра у Српској, Срби конститутивност у ФБиХ

Жељка Домазет
ХДЗ добија министра у Српској, Срби конститутивност у ФБиХ

Сарајево - Делегације Савеза независних социјалдемората (СНСД) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ договориле су се јуче у Источном Сарајеву о заједничком наступу у формирању свих нивоа власти у БиХ.

- Договорили смо се са ХДЗ-ом да идемо заједно ка формирању власти на свим нивоима у БиХ, од кантона до нивоа БиХ. Ништа се нисмо договарали да би то било против неког трећег. Тог трећег позивамо да с нама заједно учествује у рјешавању нагомиланих проблема. Суверенитет БиХ може бити ојачан чињеницом да локалне институције и политички представници преузму одговорност - рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик.

Додао је да ће ХДЗ имати потпредсједника РС и да ће се њихова сарадња одвијати и у Вијећу народа и на нивоу Владе РС.

- ХДЗ је репрезентативни политички представник хрватског народа и зато сарађујемо са њима. Разговарали смо и о питањима потврђивања конститутивности Срба у одређеним кантонима. Желимо да то питање склонимо са дневног реда, да не би било предмет спекулација. Сарадња на нивоу Брчко дистрикта даје добре резултате - рекао је Додик.

Казао је да је, што се тиче ФБиХ, СНСД заинтересован за адекватно представљање српског народа. Поручио је да СНСД неће допустити да буде конституисан Дом народа Парламента ФБиХ без 17 делегата из реда српског народа.

- Подржаћемо свако рјешење које омогућава такву врсту попуне. Залажемо се да Срби имају право у ФБиХ на највиши ниво политичког заступања. Ако се СНСД суочи с било каквом политиком која не попуњава Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, адекватно ћемо реаговати на свим нивоима. Ово није никаква пријетња, већ уставна обавеза - констатовао је Додик.

Рекао је да је лоша порука федералне владајуће елите да никада до сада српски клуб у Дому народа ФБиХ није био попуњен.

- Тражимо договор и репрезентативност код Бошњака. То Срби и Хрвати данас имају. Ми нећемо утицати на то ко ће бити ти представници, а позивамо их да се што прије појаве, па да заједно сви кренемо у оно за шта се они залажу, а то је успјешнија и боља БиХ - рекао је Додик.

Договорено је да буду успостављене заједничке политике које не представљају проблем на нивоу БиХ, да се обезбиједи да политике које буду вођене иду ка томе да БиХ што прије добије статус кандидата за чланство у ЕУ и да се ојача суверенитет БиХ, отказивањем присуства високог представника и страних судија Уставног суда БиХ.

Казао је да ће се заједно на свим нивоима залагати за израду новог Изборног закона БиХ који би требало да отклони недоумице и злоупотребе које су биле у прошлости. Он је истакао да је делегацију ХДЗ-а информисао да ће се за седам дана приступити формирању органа у Републици Српској.

- Вјерујемо да Влада РС може бити формирана већ до краја овог мјесеца или првих дана идућег мјесеца. На нивоу РС указује се потреба за добром сарадњом СНСД-а и ХДЗ-а. ХДЗ ће добити једног члана Владе РС, а свој капацитет у Влади ФБиХ ће препустити СНСД-у - казао је Додик.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је жеља ове странке да сарадња са СНСД-ом буде настављена. Он је казао да постоји сагласност на путу БиХ ка Европској унији.

- Наш став је да кључно питање у агенди треба да буде питање Изборног закона БиХ - рекао је Човић.

Констатовао је да је ХДЗ остварио изврсне изборне резултате упркос томе што ова странка није успјела да добије члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа и додао да су Бошњаци изабрали два члана Предсједништва БиХ, што је, како је рекао, неуставно, нелегитимно и нелегално.

- Покушаћемо ријешити питања попут конститутивности народа у кантонима. Тај посао је више техничке него правне природе - казао је Човић.

Роналдо

Додик је рекао да не жели да утиче на то ко су играчи који ће бити с друге стране.

- Немам проблема са бошњачким народом, али имам проблема са бошњачком политичком елитом. Нисам срећан нити задовољан да је у Предсједништво изабран господин Шефик Џаферовић, али ја га не бирам. Мене бира српски народ. Нама је свеједно да ли ће с друге стране бити Роналдо или неко из сеоске средине. Ми нећемо просуђивати ко је важнији, а ко није важнији - констатовао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана