HDZ dobija ministra u Srpskoj, Srbi konstitutivnost u FBiH

Željka Domazet
HDZ dobija ministra u Srpskoj, Srbi konstitutivnost u FBiH

Sarajevo - Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemorata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dogovorile su se juče u Istočnom Sarajevu o zajedničkom nastupu u formiranju svih nivoa vlasti u BiH.

- Dogovorili smo se sa HDZ-om da idemo zajedno ka formiranju vlasti na svim nivoima u BiH, od kantona do nivoa BiH. Ništa se nismo dogovarali da bi to bilo protiv nekog trećeg. Tog trećeg pozivamo da s nama zajedno učestvuje u rješavanju nagomilanih problema. Suverenitet BiH može biti ojačan činjenicom da lokalne institucije i politički predstavnici preuzmu odgovornost - rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodao je da će HDZ imati potpredsjednika RS i da će se njihova saradnja odvijati i u Vijeću naroda i na nivou Vlade RS.

- HDZ je reprezentativni politički predstavnik hrvatskog naroda i zato sarađujemo sa njima. Razgovarali smo i o pitanjima potvrđivanja konstitutivnosti Srba u određenim kantonima. Želimo da to pitanje sklonimo sa dnevnog reda, da ne bi bilo predmet spekulacija. Saradnja na nivou Brčko distrikta daje dobre rezultate - rekao je Dodik.

Kazao je da je, što se tiče FBiH, SNSD zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda. Poručio je da SNSD neće dopustiti da bude konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH bez 17 delegata iz reda srpskog naroda.

- Podržaćemo svako rješenje koje omogućava takvu vrstu popune. Zalažemo se da Srbi imaju pravo u FBiH na najviši nivo političkog zastupanja. Ako se SNSD suoči s bilo kakvom politikom koja ne popunjava Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, adekvatno ćemo reagovati na svim nivoima. Ovo nije nikakva prijetnja, već ustavna obaveza - konstatovao je Dodik.

Rekao je da je loša poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u Domu naroda FBiH nije bio popunjen.

- Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. To Srbi i Hrvati danas imaju. Mi nećemo uticati na to ko će biti ti predstavnici, a pozivamo ih da se što prije pojave, pa da zajedno svi krenemo u ono za šta se oni zalažu, a to je uspješnija i bolja BiH - rekao je Dodik.

Dogovoreno je da budu uspostavljene zajedničke politike koje ne predstavljaju problem na nivou BiH, da se obezbijedi da politike koje budu vođene idu ka tome da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU i da se ojača suverenitet BiH, otkazivanjem prisustva visokog predstavnika i stranih sudija Ustavnog suda BiH.

Kazao je da će se zajedno na svim nivoima zalagati za izradu novog Izbornog zakona BiH koji bi trebalo da otkloni nedoumice i zloupotrebe koje su bile u prošlosti. On je istakao da je delegaciju HDZ-a informisao da će se za sedam dana pristupiti formiranju organa u Republici Srpskoj.

- Vjerujemo da Vlada RS može biti formirana već do kraja ovog mjeseca ili prvih dana idućeg mjeseca. Na nivou RS ukazuje se potreba za dobrom saradnjom SNSD-a i HDZ-a. HDZ će dobiti jednog člana Vlade RS, a svoj kapacitet u Vladi FBiH će prepustiti SNSD-u - kazao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je želja ove stranke da saradnja sa SNSD-om bude nastavljena. On je kazao da postoji saglasnost na putu BiH ka Evropskoj uniji.

- Naš stav je da ključno pitanje u agendi treba da bude pitanje Izbornog zakona BiH - rekao je Čović.

Konstatovao je da je HDZ ostvario izvrsne izborne rezultate uprkos tome što ova stranka nije uspjela da dobije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i dodao da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH, što je, kako je rekao, neustavno, nelegitimno i nelegalno.

- Pokušaćemo riješiti pitanja poput konstitutivnosti naroda u kantonima. Taj posao je više tehničke nego pravne prirode - kazao je Čović.

Ronaldo

Dodik je rekao da ne želi da utiče na to ko su igrači koji će biti s druge strane.

- Nemam problema sa bošnjačkim narodom, ali imam problema sa bošnjačkom političkom elitom. Nisam srećan niti zadovoljan da je u Predsjedništvo izabran gospodin Šefik Džaferović, ali ja ga ne biram. Mene bira srpski narod. Nama je svejedno da li će s druge strane biti Ronaldo ili neko iz seoske sredine. Mi nećemo prosuđivati ko je važniji, a ko nije važniji - konstatovao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana