Грмечка корида 9. августа - Поповића брдо није минирано!

РТРС
Грмечка корида 9. августа - Поповића брдо није минирано!

Сански Мост - Традиција неће бити прекинута, поручују организатори, јер ће Грмечка корида бити одржана 9. августа али на другом локалитету.

Грмечки Срби сматрају да им забрана одржавања кориде шаље недвосмислену поруку – да за њих на Грмечу нема мјеста.

"Јасно је овдје свима шта се жели показати и шта је циљ. Те приче око минског поља, очигледно, минско поље може а и не мора да буде, како коме затреба и кад затреба," каже Зоран Станивуковић

Организаторима остаје нејасно зашто је забрањена корида, када је у годинама након посљедњег рата на локалитету Међеђег брда одржана чак пет пута.

"Пет пута смо ми одржавали, ваша телевизија је била свједоком тих догађаја, а сада је додатно очишћено додатних пет хектара, а ви имате 500 хектара које је потпуно сигурно, чисто", подсјећа Нено Добријевић из Удружење „Грмечка корида 1772"

Да на самом локалитету, гдје је планирано одржавање кориде, нема мина потврдили су и у Центру за уклањање мина.

"Према подацима са којима Центар за уклањање мина располаже , на површини гдје се одржава манифестација је површина без утврђеног ризика за миску опасност", каже Свјетлана Лулеџија, портпаролка Центра за уклањање мина.

Начелник општине Сански Мост није хтио пред наше камере, а у МУПУ- Унско- санског кантона нисмо добили никакав одговор, јер је портпарол, како нам је речено, на боловању.

"Порука коју носи ова забрана је страшна, значи да Срби на подручју Грмеча нису пожељни, каже Драган Станар, начелник општине Оштра Лука.

"Србима је јасна порука да не могу ништа организовати. Погледајте само локалне путеве, погледајте домаћинства без струје, шта се дешава", каже Нено Добријевић.

Ипак, српска традиција дугачка 243 године неће бити прекинута. Грмечка корида биће ипак одржана 9. августа, на Поповића брду, код Оштре Луке.

Подсјећамо, Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и представници Удружења "Грмечка корида - Међеђе брдо 1772" јуче су са жаљењем констатовали да власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост други пут заредом опструишу одржавање "Грмечке кориде".

На је закључено је да је ријеч о свјесној опструкцији одржавања "Грмечке кориде" и жељи да се забране манифестације које асоцирају на српски идентитет Подгрмеча.

"Ако се имају у виду тешки услови живота Срба повратника на тај простор, посебно лоша инфраструктура и чињеница да многе повратничке породице ни данас немају електричну енергију, нити да постоји могућност да дјеца изучавају српски језик, забрана оваквих манифестација показује лицемјерство политике у Федерацији БиХ, која је препуна позивања на мултиетничност, а све чини да се у пракси опструише сваки повратак Срба на те просторе",  констатовано је на састанку

Иванић ће тражити од Савјета министара БиХ да се утврди одговорност институција власти Унско-санског кантона и општине Сански Мост, поводом одлуке о забрани одржавања "Грмечке кориде".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана