Горану Салиховићу судиће се у Општинском суду Сарајево

Агенције
Горану Салиховићу судиће се у Општинском суду Сарајево

Сарајево - Суд БиХ донио је рјешење којим се поступак против некадашњег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића, оптуженог за злоупотребу положаја или овлаштења преноси на сарајевски Општински суд, потврдио је адвокат Рифат Коњић.

Како је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) рекао Салиховићев адвокат Коњић, предмет је сарајевском Општинском суду пренесен због осигурања "непристрасног и правичног суђења".

На ову одлуку Државног суда, како је рекао Коњић, жалбу су изјавили и Тужилаштво БиХ и одбрана.

Салиховића оптужница терети да је прибавио имовинску корист у износу већем од 50.000 марака, односно што је као главни тужилац Тужилаштва БиХ у периоду од фебруара 2013. до септембра 2016. поступао супротно Одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, односно прекорачио је лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу.

Приликом службеног путовања из Париза, како стоји у оптужници, Салиховић је 29. априла 2015. заједно са својим сарадницима и пратиоцем Дирекције за координацију полицијских тијела, због туристичког обиласка града унаточ упозорењима, закаснио и пропустио лет за који су имали повратне карте.

То је за посљедицу имало куповину нових карата, које је Салиховић, према оптужном акту, платио својим средствима, али по повратку је од руководиоца Одјела за материјално-финансијске послове захтијевао и наложио му да му рефундира износ од 3.874 марке, а потом је Дирекција за координацију полицијских тијела извршила поврат новца Тужилаштву за свог радника у износу од 1.291 КМ.

Недавно је Салиховић у Суду БиХ негирао кривицу за дјело које му је оптужницом стављено на терет.

Претходно је у дисциплинском поступком скинут с позиције главног тужиоца и остао је да ради као тужилац Тужилаштва БиХ, које је недавно донијело одлуку о обустави дијела кривичне истраге против Салиховића јер је против њега вођен дисциплински поступак на исте околности које је истраживало и Тужилаштво, јавља БИРН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана