Француска компанија припрема документацију за преузимање бањалучког аеродрома

ГС
Француска компанија припрема документацију за преузимање бањалучког аеродрома

БАЊАЛУКА – Француска компанија „Ванси Аеродроми" (Vinci airports) ради студију изводљивости како би оцјенила исплативост узимања под концесију бањалучког аеродрома, потврдила је за портал КАПИТАЛ амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић.

Кондић Панић је у кратком разговору за КАПИТАЛ појаснила да је интерес француске компаније за аеродром у Бањалуци велики јер је „Ванси Аеродроми" већ присутан у регији.

"Концепт који они развијају је мрежа аеродрома у некој регији, а будући да су се већ позиционирали у Београду и да су тамо остварили импресивне резултате, даље улагање у регији виде као прилику за позиционирање и лоу кост компанију", истакла је Кондић Панић која је и најзаслужнија за долазак ове компаније у Бањалуку.

Нагласила је да им Бањалука одговара јер се налази између већих градова као што су Загреб и Београд, тако да је за ову компанију то идеална позиција за развој њиховог даљег присуства у регији.

"Компанија 'Ванси Аеродроми' иначе ради по принципу концесија, а да ли ће на тај начин бити реализована и евентуална сарадња са аеродромом Бањалука биће дефинисано у даљим преговорима, односно у процесу уговарања којим ће се прецизирати сви детаљи. Оно што је најважније за нас је да се ради о једној великој и веома озбиљној компанији која је водећи свјетски оператер приватних аеродрома", додала је Кондић Панић.

Како је навела, пословни модел који "Ванси Аеродроми" заступа ствара одрживу вриједност за све заинтересоване стране, путнике, запослене, авио компаније, трговце, локалне и регионалне власти.

Дакле, поред самог улагања у модернизацију и изградњу инфраструктуре, задужени су и за управљање аеродромом што значи да ће обезбједити инвестиционе капацитете и знање, али ће и управљати самим аеродромом.

Састанак у Влади

Представници компаније „Ванси" су прије пар дана посјетили Бањалуку гдје су са премијером РС Радованом Вишковићем разговарали о могућем узимању под концесију бањалучког аеродрома од стране француске компаније.

 Компанија "Ванси" има потписане концесионе уговоре са Владом Републике Србије, који се односи на развој, инвестирање и уређење аеродрома "Никола Тесла" у Београду над којим има концесију у трајању од 25 година. Према овом моделу компанија „Ванси" се обавезала на инвестицију од 700 милиона евра у овај аеродром, од којих је 300 милиона већ реализовано.

"Њима је у интересу да аеродром којим они као компанија управљају добро функционише, да има што више авио линија и да има што већи број путника", казала је Кондић Панић. Французи припремају писмо намјере

Према њеним ријечима, на састанку са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, који је одржан недавно у Бањалуци, договорено је да ће компанија "Ванси Аеродроми" Влади упутити званично писмо намјере, као први корак у успостављању сарадње.

"Они су приликом посјете били веома задовољни начином организације Аеродрома Бањалука имајући у виду број летова који се тамо одржава, раст броја путника, као и број запослених који је адекватан величини аеродрома", нагласила је Кондић Панић.

Додала је да је и став руководства РС по питању евентуалне сарадње са Французима начелно позитиван, те да постоји обећање предсједника Владе РС да Влада стоји на располагању за сва питања, како би се пронашло најбоље рјешење за сарадњу.

"Влада је исказала велику заинтересованост за овај пројекат и захвалност за повезивање са овим инвеститорима јер су свјесни да би директни и индиректни бенефити успостављања једне овакве сарадње, заиста били огромни", закључила је Кондић Панић.

Кондић Панић додаје да је након неколико састанака које је реализовала са директором компаније "Ванси Аеродроми" Емануелом Мененто у Паризу, и након што је представила потенцијална улагања у аеродром у Бањалуци, ова компанија исказала интересовање и спремност да посјети бањалучки аеродром и да се састане са руководством Републике Српске.

"'Ванси Аеродроми' развијају, финансирају и обезбјеђују свакодневно функционисање 65 аеродрома у Европи, Азији и Америци и они на тај начин подржавају ревитализацију регија у којима послују обнављајући ваздушну повезаност те земље, како би је учинили ефикаснијом и на крају испунили потребе свих грађана који путују", изјавила је Кондић Панић, те додала да француска компанија, имајући у виду позицију свјетског лидера у овој области, има огроман ауторитет и код авио оператера у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана