Фајон: Азиланти угрожавају безвизни режим

nezavisne.com
Фајон: Азиланти угрожавају безвизни режим

Брисел - Ситуација с повећаним бројем азиланата који злоупотребљавају безвизни режим је неприхватљива и угрожава не само европску иницијативу у БиХ, него и увођење европских вриједности на цијелом простору западног Балкана, изјавила је "Независним" Тања Фајон, извјестилац за визну либерализацију Европског парламента.

Она је и земље региона и земље чланице ЕУ позвала да хитно пронађу начина да се тај проблем сузбије, а од западног Балкана тражи да побољша положај мањина, појача оперативну сарадњу и размјену информација, те детаљно истражи све случајеве илегалне трговине људским бићима и појача надзор на границама.

"Ситуација је јако забрињавајућа јер је толико тешко било изборити се за безвизни режим за БиХ. Тај историјски корак је најопипљивији осјећај слободе до сада на њиховом путу ка чланству у ЕУ", изјавила је она.

Упозорила је да би укидање безвизог режима значило снажан ударац проширењу ЕУ и вјетар у леђа националистима унутар тог блока, који траже изговоре за строже политике према имигрантима.

"Увијек ћу бити прва да одбраним слободу кретања, али имајући у виду снажан раст броја тражилаца азила у контексту ове нове реалности слободан улазак у ЕУ без виза није угрожен само за земље западног Балкана него и за остале", истакла је Фајонова.

Она је осудила и опасну реторику у ЕУ, која, како је истакла, додатно доводи у опасност једно од највећих достигнућа уједињене Европе - слободно путовање у зони Шенгена.

У петом извјештају Европске комисије указује се на снажан раст броја тражилаца азила у ЕУ из пет земаља западног Балкана, у чему предњаче грађани Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана