Електронске дозволе нове улазнице за ЕУ

Ведрана Кулага
Електронске дозволе нове улазнице за ЕУ

Бањалука - Европске институције одлучне су у намјери да пооштре контроле према држављанима земаља којима није потребна виза за улазак у земље ЕУ, међу којима су и становници БиХ, а судбина мјера које предвиђају издавање посебних дозвола за улазак биће позната до краја године.

Министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ су на састанку у Луксембургу усагласили систем претходне контроле путника из трећих земаља којима не треба виза за улазак у европски простор. Ријеч је о европском систему за информације о путовањима и њиховом одобравању (ETIAS), који је замишљен као безбједносна мјера која би требало да побољша провјере путника који у ЕУ могу улазити без виза. Приједлог новог европског система Европске комисије мора проћи процедуру у Европском парламенту и Европском савјету. Коначна одлука, ако приједлог буде усвојен, могла би бити објављена у службеном гласнику ЕУ крајем 2017. године.

- Очекује се да ће цијела процедура бити окончана и систем постати оперативан до 2020. или 2021. године - нагласили су у Министарству иностраних послова БиХ.

Приједлог новог система представили су још у новембру прошле године чланови Европске комисије наглашавајући да је циљ сузбијање незаконитих миграција и јачање безбједности у ЕУ.

У Министарству иностраних послова БиХ појашњавају да одобрење за путовање издато путем ETIAS-а није виза.

- Систем би требало да буде брз, учинковит и јефтин и предвиђа да држављани земаља које су њиме обухваћене и даље могу путовати без виза, али да прије пута морају имати одобрење. То ће омогућити откривање особа које би могле бити незаконити мигранти или представљају безбједносни ризик прије њиховог доласка на границу, чиме ће бити повећана безбједност на границама ЕУ - казали су у Министарству иностраних послова.

Тврде да ETIAS предвиђа пуно поштивање основних права и заштите личних података у процедури издавања одобрења. Одобрење ће грађани морати платити пет евра, а пријаве ће, ако планирани систем заживи, подносити путем интернет странице или мобилне апликације.

- Процедура би требало да буде кратка односно да траје неколико минута након подношења захтјева, осим у случајевима кад није потребна даља анализа података. Одобрења ће бити издавана на период од пет година за вишеструка путовања. Накнада за подношење захтјева од пет евра примјењиваће се само за особе старије од 18 година - појаснили су у Министарству иностраних послова и додали да је и даље остављено право граничним службама да одбију улазак појединца у земље ЕУ ако то оцијене потребним.

Ресорни министар Игор Црнадак рекао је раније да ниједна земља која је у процесу придруживања ЕУ не може утицати на одлуке европских институција, али да би било лоше ако би се одлука односила и на земље које су апликанти и које су на путу европских интеграција.

- БиХ и земље регије су добро сарађивале с институцијама ЕУ када је ријеч о мигрантској кризи, покушају спречавања илегалних прелазака границе и широком спектру активности у борби против тероризма и организованог криминала - изјавио је Црнадак у периоду када је Европска комисија најавила успостављање новог система.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука Бањалука Предраг Ћеранић каже да се није једноставно одредити према овом питању, јер би мјере, ма колико биле добре са безбједносног аспекта, могле да се одразе на слободу кретања и друге вриједности ЕУ.

- Потребне су додатне мјере да би чланице ЕУ смањиле ризик од терористичких напада, али пракса је показала да су нападачи, у низу европских метропола, укључујући и посљедњи у Манчестеру и Лондону, били управо држављани земаља у којима су напади извршени - нагласио је Ћеранић.

За улазак у ЕУ визе не требају грађанима из око 60 земаља свијета. Систем сличан оном чије увођење разматра ЕУ постоји у САД. Сви који улазе у САД без виза морају се путем интернета регистровати најмање 72 часа прије уласка и платити накнаду.

Нијемци појачали контроле

Савезна полиција Њемачке обавијестила је Граничну полицију БиХ да су због повећаних безбједносних захтјева током Самита Г-20 у Хамбургу од 12. јуна до 11. јула 2017. године поново уведене контроле на граници Њемачке.

- За држављане БиХ који путују у Њемачку или кроз њу то подразумијева да ће, без обзира на то што су претходно прошли граничну контролу приликом уласка у прву земљу чланицу ЕУ, на њемачкој граници поново бити контролисани - саопштила је јуче Гранична полиција уз обавјештење да се очекују и дужа задржавања на граничним прелазима.

Принцип рада новог система

* електронско прибављање обрасца прије поласка на пут

* аутоматско упоређивање података са другим базама

* исход захтјева биће познат у року неколико минута, а најкасније за 96 часова у случају да буду пронађена одређена подударања или затражене додатне информације

* одобрењем путовања не даје се аутоматски право уласка или боравка и коначну одлуку доноси службеник граничног надзора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана