Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ да се „супротставе утицају Русије“

Танјуг, Анадолија
Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ да се „супротставе утицају Русије“

ЛОНДОН - Британски премијер Борис Џонсон саопштио је данас да ће та земља послати војне стручњаке у БиХ, како би се супротставили руском утицају и да „појачају мисију НАТО и унаприједе стабилност и безбједност“ у земљи.

-Не можемо да дозволимо да Западни Балкан постане још једно игралиште за руског председника Владимира Путина и његовог погубног похода. Разгорјевањем пламена сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успјехе постигнуте у посљедње три деценије у БиХ - навео је британски премијер у изјави, преноси агенција Ројтерс.

Како је рекао Џонсон, Лондон из тог разлога појачава подршку БиХ и „одазива се позиву пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују“.

Из  Канцеларије британског премијера саопштено је да се „БиХ тренутно суочава с највећом егзистенцијалном пријетњом у послијератном периоду, а сецесионистички лидери активно раде на стварању даљњих подјела и сукоба“. Додаје се такођер да ове планове подржава званична Москва као дио настојања руског лидера Владимира Путина да угрози евроатлантске интеграције Босне и њену стабилност.

-На захтјев НАТО штаба у Сарајеву, војни експерт за борбу против дезинформација Велике Британије и савјетник за цивилну стратешку одбрану бит ће распоређени за подршку и обуку Оружаних снага БиХ. Експерт за борбу против дезинформација ће ојачати НАТО штаб и способност БиХ да се одупре опасним утјецајима те ће помоћи у блокирању руских и других напора да се прошири неповјерење и подрије демократија у држави и региону. Нови стратешки савјетник за одбрану подржат ће реформу одбране у држави, помажући им да развију модерне, репрезентативне оружане снаге према стандардима НАТО - наводи се у саопштењу.

У саопћењу је такође истакнуто да ће Велика Британија обезбиједити 750.000 фунти за успостављање Центра за сајбер сигурност у оквиру Универзитета у Сарајеву.

-Ово ће ојачати одбрану БиХ од сајбер напада, који могу повриједити људе унутар и изван државе. Велика Британија ће блиско сарађивати с медијима и  институцијама у БиХ како би их опремила алатима за идентификацију и ублажавање ефеката лажи и дезинформација - истиче се у саопштењу.

Додаје се да Министарство одбране Велике Британије тренутно ради са „босанскохерцеговачким министарством како би држава остала чврсто на евроатлантском путу, развијајући способност и отпорност који су Оружаним снагама БиХ потребни за суочавање са безбједносним изазовима“.

-Ова помоћ показује водећу улогу Велике Британије у борби против опасног утицаја и јачања сигурности и стабилности. Велика Британија показује дугогодишњу преданост миру и сигурности у региону, почевши од 1990-их када су британски војници чинили саставни дио хуманитарних напора током рата у БиХ. Британске трупе су од тада континуирано служиле тој држави, помажући јој у обнови, те чувајући и промовишући мир - истакнуто је у саопштењу.

На крају се наводи да поред војне подршке Оружаним снагама БиХ и НАТО, Велика Британија политички ради на очувању Дејтонског мировног споразума.

-Санкционисали смо оне који раде на подривању владавине права у држави, а прошле године премијер је именовао новог специјалног изасланика за Западни Балкан за борбу против организованог криминала и других заједничких сигурносних изазова - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана