Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске: Немамо озбиљног саговорника за борбу против тероризма

Жељка Домазет
Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске: Немамо озбиљног саговорника за борбу против тероризма

Република Српска никада неће пристати на одузимање њених надлежности, а посебно када је полиција у питању, јер је Министарство унутрашњих послова РС једини гарант њеног постојања и стабилности, поручује у интервјуу за “Глас Српске” први човјек МУП-а РС Драган Лукач.

Он каже да и данас има покушаја централизације БиХ у многим областима, па и покушаја стварања јединствене полицијске структуре, али истиче да он није тако отворен и очигледан какав је био у неком ранијем времену.

- Данас су ти покушаји више подмукли, често перфидни и провлаче се као изговор кроз различите интеграционе процесе, што може бити и опасније, али МУП РС то на вријеме препозна и на сваки такав покушај у сарадњи са Владом РС благовремено реагује. Формирањем новог Савјета министара очекујемо и већи степен разумијевања и бољу сарадњу у овом контексту - каже Лукач.

ГЛАС: Тероризам је глобални безбједносни изазов. Колико је то пријетња БиХ и да ли се у овој земљи посвећује довољно пажње том изазову?

ЛУКАЧ: Тероризам јесте веома озбиљан глобални проблем којем у БиХ једино МУП РС озбиљно приступа још од тренутка када смо прије пет година формирали Управу за борбу против тероризма и екстремизма. Нажалост, други дио БиХ не схвата озбиљно овај проблем из различитих разлога и ми немамо у БиХ озбиљног саговорника на ову тему.

ГЛАС: Каква је сарадња полиције РС са другим безбједносним агенцијама у БиХ и окружењу?

ЛУКАЧ: Сарадња са другим агенцијама у БиХ је задовољавајућа, али свакако има простора за унапређење. МУП РС већ дуже вријеме има јако добру сарадњу са Србијом и Словенијом, али у посљедње вријеме се поправља и са другим полицијама из окружења и Европе, а што говоре и заједничке међународне истраге, те хапшења у БиХ и у другим државама.

ГЛАС: Да ли МУП РС добија од Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ податке које је дужна да му достави?

ЛУКАЧ: Постоји одређена размјена информација са ОБА, али не можемо бити у потпуности задовољни, јер још не добијамо информације у вези са повратницима са сиријског ратишта и другим екстремистима који су у иностранству осуђени за тероризам. Тај сегмент треба да буде поправљен како би се унаприједила борба против организованог криминала, а посебно борба против тероризма.

ГЛАС: Чињеница је да је ОБА дуго била без ваљаног парламентарног надзора. Да ли је то изазвало одређене посљедице?

ЛУКАЧ: То никако није добро за БиХ, као што није добро за било коју државу када су обавјештајне службе без надзора. Сада је успостављена Заједничка комисија за надзор над радом ОБА па се надам да ће се коначно поправити ситуација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана