Договор управе “Жељезница РС” и незадовољних радника или протести

Вељко Зељковић
Договор управе “Жељезница РС” и незадовољних радника или протести

Бањалука - Представници шест синдиката “Жељезница Републике Српске” одржаће 2. октобра састанак са управом предузећа, на којем би требало да разговарају о захтјевима незадовољних радника.

Предсједник Синдиката жељезничара Јеленко Добраш потврдио је за “Глас Српске” да је договорен овај састанак, али и да заказани штрајк упозорења, планиран за 1. октобар, неће бити одгођен због новог развоја ситуације.

- Получасовни штрајк ћемо одржати како смо и планирали, а од управе предузећа очекујем да уважи наше захтјеве и постигнемо договор који ће задовољити обје стране - истакао је Добраш, наводећи да уколико управа “Жељезница Републике Српске” не испоштује њихове захтјеве остаје на снази план Б - велики протестни скуп радника пред управном зградом у Добоју.

Како је рекао, овај протестни скуп, који је планиран за 4. октобар, подржаће и остале чланице Конфедерације синдиката, а одржавање овог протеста већ је пријављено у Полицијској управи Добој.

У међувремену се, након дуже медијске шутње, огласио и генерални директор “Жељезница Републике Српске” Драган Савановић, који рекао да се нада да ће на овом састанку са представницима синдиката разјаснити све ствари.

- Ако постоје добре намјере, наћи ћемо рјешење - поручио је Савановић.
Он није хтио да коментарише разлоге које су као основ за незадовољство истакли представници синдиката, осим да у њима “има погрешног виђења и тумачења или чак и намјере код неких случајева”.

Из синдиката наводе да не постоје никакве скривене намјере, те да су се на штрајк упозорења одлучили јер се управа овог предузећа мјесецима оглушавала о њихове апеле за наставак преговора о колективном уговору.

- Колективни уговор је само један дио приче. Желимо и да нам се отворено каже како ће бити спроведен процес реструктуирања “Жељезница Републике Српске”. Да ли ће и оне отићи у приватне руке. Какви су уопште планови у вези са овим предузећем, те каква судбина чека више хиљада запослених радника - истакао је Добраш.

Он је рекао и да од управе предузећа траже да им се објасни како и зашто је одређени број радника након одлуке Владе Републике Српске о повећању плата за 30 марака добио мања примања и за стотину марака.

- Од управе тражимо да нам све ово буде објашњено. Зашто је појединим радницима без потписивања анекса уговора смањен коефицијент рада - поручио је Добраш.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин каже да синдикати само траже конкретно одговоре због чега је неким радницима измијењен уговор о раду и смањење плате, с обзиром на то да систематизација није ступила у примјену.

Цвијановић: Мора се разговарати са радницима

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић истакла је како све што се односи на колективне уговоре и на права радника мора бити рашчишћено на релацији управа “Жељезница”- синдикат. Додала је и како би радници требало да буду упознати о оном шта се дешава у њиховом предузећу, те позвала руководство “Жељезница” да има стрпљења и да разговара са радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана