Додик: За злочине у селима Сребренице и Братунца нико није одговарао на жалост и срамоту свих

ГС
Додик: За злочине у селима Сребренице и Братунца нико није одговарао на жалост и срамоту свих

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је да се навршило 30 година како су муслиманске снаге побиле 69 српских цивила и војника у сребреничким и братуначким селима и да ни за овај злочин нико није одговарао.

- Ни за овај злочин нико није одговарао. Истом реченицом, на нашу жалост и срамоту цвих, завршавамо свако сјећање на српске жртве! - написао је на „Твитер“ профилу Додик.

 

Данас се навршило 30 година како су муслиманске снаге побиле 69 српских цивила и војника у сребреничким и братуначким селима. Ни за овај злочин нико није одговарао. Истом реченицом, на нашу жалост и срамоту cвих, завршавамо свако сјећање на српске жртве! pic.twitter.com/WJGBgUkiUO

— Милорад Додик (@MiloradDodik) July 12, 2022

 

Под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, муслиманске снаге упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле. Тог дана убијено је 69-оро Срба, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22-оје нестало и заробљено.

На Залазју код Сребренице почео је парастос за 69 погинулих и 22 заробљена, па убијена Србина на Петровдан прије 30 година.

Поред великог броја грађана, парастосу присуствује министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и изасланик Владе Републике Српске генерал Милан Торбица.

Парастосу су претходиле српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи и Сасама гдје је положено цвијеће и прислужене свијеће за покој душа настрадалих.

осмртни остаци 10 несталих Срба случајно су пронађени и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Идентификовани су послије више од годину и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих Срба још нису пронађени и њима се губи сваки траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана