Dodik: Za zločine u selima Srebrenice i Bratunca niko nije odgovarao na žalost i sramotu svih

GS
Dodik: Za zločine u selima Srebrenice i Bratunca niko nije odgovarao na žalost i sramotu svih

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je da se navršilo 30 godina kako su muslimanske snage pobile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim i bratunačkim selima i da ni za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Ni za ovaj zločin niko nije odgovarao. Istom rečenicom, na našu žalost i sramotu cvih, završavamo svako sjećanje na srpske žrtve! - napisao je na „Tviter“ profilu Dodik.

 

Danas se navršilo 30 godina kako su muslimanske snage pobile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim i bratunačkim selima. Ni za ovaj zločin niko nije odgovarao. Istom rečenicom, na našu žalost i sramotu cvih, završavamo svako sjećanje na srpske žrtve! pic.twitter.com/WJGBgUkiUO

— Milorad Dodik (@MiloradDodik) July 12, 2022

 

Pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, muslimanske snage upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle. Tog dana ubijeno je 69-oro Srba, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22-oje nestalo i zarobljeno.

Na Zalazju kod Srebrenice počeo je parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena, pa ubijena Srbina na Petrovdan prije 30 godina.

Pored velikog broja građana, parastosu prisustvuje ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i izaslanik Vlade Republike Srpske general Milan Torbica.

Parastosu su prethodile srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači i Sasama gdje je položeno cvijeće i prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih.

osmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Identifikovani su poslije više od godinu i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana