Додик: Да ли ЕУ уопште жели проширење?

Срна
Додик: Да ли ЕУ уопште жели проширење?

АНТАЛИЈА - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Анталији да су земље западног Балкана изложене пооштравању услова када је ријеч о процесу проширења ЕУ.

У обраћању на дипломатском форуму у Анталији, Додик је нагласио да услове који се данас постављају земљама не би могло да испуни пола чланица ЕУ.

"Осим пооштравања услова, поставља се и питање - да ли ЕУ уопште жели проширење? Постоје земље које се отворено противе проширењу. Све то дјелује веома дестимулативно за све нас с обзиром да се стално оклијева или се наилази на нове услове које постављају чланице ЕУ да би нека земља отпочела преговоре. На мене дестимулативно дјелује то да нас Европа више не жели, али то неће да кажу. Једноставно само покушавају да одржавају неки дијалог", рекао је Додик.

Он је оцијенио да са друге страна Европа данас није само Европа успјеха и жељена дестинација, већ је све више у проблемима у самој Унији.

"Један од проблеме у ЕУ је 'Егзит'. Европи ће требати још много времена да се избори са посљедицама 'Егзита'", рекао је Додик.

Он је навео да су сви ти проблеми који се дешавају у ЕУ окупирали и земље западног Балкана, постављају им се нови услови и нова правила и све то доводи до неизвјесности.

"Раније сте имали 36 поглавља, преговорате једно по једно и идете даље док све не завршите. Данас то више није сигурно. Можете све да завршите и да вас након пар година поново врате на неко поглаваље", истакао је Додик.

Он је указао на значај "Мини Шенгена" као једног од видова регионалне сарадње који би допринио да земље западног Балкана буду респектабилан фактор, јер су појединачно исувише мале да би могле да буду интересантне за Европу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана