Ђокић: Потребно помоћи Србима у ФБиХ

Срна
Ђокић: Потребно помоћи Србима у ФБиХ

Београд - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић упознао је потпредсједника Владе Србије Ивицу Дачића са изузетно тешком ситуацијом у којој живе Срби повратници у општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац у ФБиХ, те указао на потребу да им се помогне.

"Србија према Бошњацима има политику изузетно велике посвећености и подршке, а српски народ у ФБиХ живи на маргини и у условима економске запуштености", рекао је Ђокић у Београду након састанка са Дачићем, који је и лидер СПС-а.

Ђокић је нагласио да Републике Српска мора да промијени однос према том крају и да треба да донесе посебан закон који би јој омогућио да пружи помоћ становницима тог, али и осталих крајева у ФБиХ, гдје Срби живе у сличним околностима.

Он је рекао да је Дачићу предложио да, према моделу Бањалуке, Србија успостави конзуларне дане у Брчко дистрикту, што би било од великог значаја за тамошње Србе и додао да је Дачић прихватио његов позив да ускоро посјети Брчко.

Ђокић је истакао да је и приликом овог сусрета Дачић поновио приврженост Србије Дејтонском споразуму и додао да са Дачићем није разговарао о позицији Србије у односу на украјинску кризу.

Он је нагласио да је заједно с Дачићем анализирао могућности даље економске подршке коју би Србија могла дати Републици Српској, односно БиХ, имајући у виду Споразум о социјалном осигурању, којим је дефинисана област рада.

Састанак Додика и Путина изузетно значајан за Српску

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је сутрашњи састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином изузетно значајан и представља наставак континуитета добрих односа и узајамне подршке.

Ђокић је након састанка са потпредсједником Владе Србије Ивицом Дачићем рекао да је Дачића упознао са ефектима посјете предсједника Додика и премијера Републике Српске Жељке Цвијановић Москви и да му је пренео шта ће тамошњи договори значити за Српску у овом тренутку.

"Пренио сам Дачићу да ће кредит који су Додик и Цвијановићева договорили у Москви значити велику подршку буџету Републике Српске. Посебно значајан за Српску је и гасни споразум, који ће обезбиједити снабдијевање гасом мимо 'БХ гаса'", рекао је Ђокић новинарима у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана