Ђокић: Дејтонски споразум - формула за живот на овим просторима (исправљено)

Срна
Ђокић: Дејтонски споразум - формула за живот на овим просторима (исправљено)

БАЊАЛУКА- Дејтонски мировни споразум успоставио је мир, трасирао стабилност за живот људи у БиХ и то је формула за живот на овим просторима, јер би свака друга вјероватно била проблематична, рекао је предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић.

-Мислим да је Дејтонски споразум био права мјера живота, стабилности и мира свих људи у БиХ. Вјерујем да ту мјеру треба трајно поштовати, не само да јој се вратимо, и БиХ у том смислу нити ће бити угрожена, нити ће бити нарушена стабилност, нити може бити угрожен мир - рекао је Ђокић Срни.

Он је истакао да данас постоји проблем односа и живота у БиХ, а напоменуо је да су на дејтонским рјешењима радили веома умни људи који су нашли мјеру компромиса у којој нико није био побједник, али нико није био ни поражен.

-Проблем Дејтонског споразума или оних који се односе према њему јесте што је неко и тада, а све вријеме и послије тога, имао врло видљиве скривене циљеве у самим дејтонским рјешењима који су требали у потпуности да измијене укупне односе у БиХ и да они по протеку неког времена од 10 и 20 година буду битно другачији - напоменуо је лидер СП-а.

У недјељу, 21. августа, навршава се 26 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

 Босна и Херцеговина је постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет. Дејтонским споразумом њена унутрашња организација је промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године.

НАПОМЕНА:

Дио чланка који није одговарао чињеницама из Устава БиХ је уклоњен. У тексту је појашњено да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума. Уклоњена је тврдња да је овим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. У наслову је истакнуто да су извршене измјене. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана