Детаљи акције хапшења службеника УИО са подручја Тузле: Аташе из кинеске амбасаде пријавио рекеташе

Дарко Момић
Детаљи акције хапшења службеника УИО са подручја Тузле: Аташе из кинеске амбасаде пријавио рекеташе

БАЊАЛУКА - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсили су данас (сриједа) у акцији кодног назива “Бренд” шест службеника Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ осумњичених за злоупотребу службеног положаја и примање дара и других облика користи, потврђено је “Гласу Српске”.

Према тврдњама нашег извора блиског истрази, првоосумњичени је шеф Групе за спречавање прекршаја и кријумчарења у Регионалном центру УИО у Тузли Борис Филиповић, а поред њега ухапшени су и њему подређени службеници Милорад Крчар, Елвир Ћосић, Ведад Османовић, Ладисав Забо и Бенко Галић.

- Претресени су стамбени објекти, пословни простори и возила на шест локација у Тузли, Бијељини, Лукавцу, Градачцу и Лончарима - потврдио је за наш лист портпарол СИПА Лука Миладиновић.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је по налогу тужиоца из Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију на подручју Тузле спроведена акција против шест осумњичених службеника УИО БиХ.

- Током истраге прикупљени су докази да су осумњичени који су запослени у Групи за спречавање прекршаја и кријумчарења починили коруптивна кривична дјела тако што су примали дарове или друге облике користи да не би предузели службене радње које су морали предузети, ради откривања незаконитости приликом увоза робе на подручје БиХ - наведено је у саопштењу.

Поред службеника СИПА у вишемјесечну акцију усмјерену на борбу против организованог криминала и корупције били су укључени и припадници Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, али и саме УИО.

- У акцији у којој су коришћене посебне истражне радње осумњичени су задокументовани како су од стране увозника текстила и друге робе, као и трговаца са пијаце “Аризона” почашћени новцем, улазницама за утакмице, путовањима, мобилним телефонима и разном другом техничком робом - тврди наш извор близак истрази.

Према његовим ријечима, током примјене посебних истражних радњи службени аутомобили које су користили ухапшени опремљени су аудио-опремом и видео-камерама за тајно праћење и снимање.

- Током примјене посебних истражних радњи доказано је и издвајање средстава за поједине политичке партије, као и незаконита конекција појединаца са обавјештајним службама неких сусједних земаља. Ухапшени се сумњиче за рекетирање увозника текстила, прије свега из Кине, а цијела акција је и почела када је аташе кинеске амбасаде пријавио рекетирање увозника робе из Кине - тврди наш извор.

Он каже да је управо аташе дао регистарске таблице аутомобила за које је тврдио да су их возили рекеташи, након чега је установљено да се ради о возилима Групе за сузбијање кријумчарења. Наш извор додаје да је током акције било потешкоћа, јер је установљено да један службеник ОБА који је учествовао у акцији открива информације, послије чега је, како каже, искључен из истраге, али је цијела акција због тога успорена.

Блинкери

Према тврдњама нашег извора блиског истрази, тајним праћењем и снимањем задокументовано је незаконито коришћење блинкера приликом пресретања аутомобила.

- Задокументовано је и да су чланови Групе за спречавање кријумчарења пресретали возила брзе поште, али и да су рекетирани ауто-превозници који су у бункерима нелегално превозили робу - каже наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана