Дејтонски споразум из Пала фотокопија

Маријана Миљић
Дејтонски споразум из Пала фотокопија

Бањалука - Примјерак Дејтонског споразума, који је 31. октобра пронађен код Жељка Кунтоша у Палама који је због тога био и ухапшен, није оригинал, утврђено је вјештачењем које је обавило Министарство унутрашњих послова РС.

- У циљу установљавања релевантних обиљежја спорних докумената примијењена је недеструктивна, криминалистичко-техничка и форензичка метода вјештачења, те функционални оптички инструменти. Вјештачење је урађено по основу наредбе Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминалитета Републичког јавног тужилаштва РС. Вјештачени документ биће враћен у депо Окружног суда у Бањалуци - саопштио је из МУП-а РС.

Кунтош је био возач другог послијератног предсједника Народне скупштине РС Драгана Калинића, а ухапшен је након претреса његове куће у којој је пронађен документ. Тада је саопштено да је осумњичен за трговину утицајем и да је нудио споразум на продају за 100.000 марака, а одмах послије испитивања у Републичком јавном тужилаштву у Бањалуци пуштен је да се брани са слободе. У том тужилаштву раније су најавили да ће након вјештачења одлучити које ће кораке даље предузети.

Кунтошев адвокат Миљкан Пуцар у петак је био недоступан, а раније је рекао да су код Кунтоша пронађене двије фасцикле у којима су копије документа на енглеском језику.

- У једној од фасцикли налазила се документација на енглеском језику са потписима, а у другој такође нека документација на енглеском језику без икаквих потписа - рекао је тада Пуцар.

Проналазак споразума, за који се у први мах претпостављало да је примјерак који је након потписивања припао РС, продубио је дугогодишњу мистерију у вези са нестанцима оригиналних примјерака Дејтонског споразума. Прича о томе да нико не зна гдје се налазе примјерци актуелна је од 2008. године када је тадашњи члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић саопштио да је из архива Предсједништва нестао оригинални документ.

Гдје је примјерак који је припао РС нико никада није саопштио, а примјерак нема ни Србија. Упоредо са хапшењем Кунтоша сарајевски медији су објавили да је изгубљени примјерак још љетос пронађен у архиви Предсједништва БиХ. У Предсједништву, међутим, нико није сигуран да ли је ријеч о оригиналу јер је документ непотпун, а никада се нису огласили о томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана