Дачић: Фрапантно је што неко не жели да чује истину

Тањуг
Дачић: Фрапантно је што неко не жели да чује истину

ЊУЈОРК - Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да му је жао што Србија није учествовала на сједници Савјета безбједности УН о годишњици НАТО бомбардовања СРЈ и да је запањујуће то што неко не жели да чује истину о догађајима од прије 25 година.

Дачић је након конференције у сједишту Уједињених нација у Њујорку рекао новинарима да је Србија дошла на позив Савјета безбједности да учествује на сједници, али да није добила прилику да каже истину о ономе што се дешавало прије 25 година.

"За нас је фрапантно то што неко не жели да чује истину о догађајима од пре 25 година. Тада је владало једно мишљење да се може избећи Савет безбедности зато што се не може донети одлука о бомбардовању у Србији. Ево и сада отприлике то је слично. Ево, може да се избегне расправа, када се није расправљало о бомбардовању, што да се расправља, када се није донела одлука о бомбардовању пре 25 година, што да се расправља и после 25 година. Значи, то је неки наставак, инерција нечега што се тада десило", рекао је Дачић.
Он је додао да многе земље нису жељеле да улазе у конфликте на сједници и исказао захвалност Русији, Кини и Алжиру што су били принципијелни током вечерашњег гласања.

 "Наравно, већина је пресудила. Очигледно ниједан и други предлог није имао потребну већину јер је већина земаља била суздржана. Оно што је за нас битно, то је да, без обзира да ли седница је била одржана или не, историјска је истина о којој говоре и они сами, а то је да није било правног основа за бомбардовање Србије, да је та одлука била нелегална, али по њиховом мишљењу легитимна, зато што је била хуманитарна катастрофа, такозвана на Косову и Метохији", навео је он.

Подсјетио је да би сједнице Савјета безбједности требало да се одржавају кад год нека од чланица затражи и истакао да се у посљедњих пет година није догодило да се не одржи, све до вечерас.

"У посљедњих 5 година никада се ово није десило. Први пут се ово десило. И ако сте чули шта је речено, значи Русија рекла да ће она од сад стално затражити процедурално гласање, значи сад више ни једна седница неће бити тако лако заказивана. С друге стране, чули сте да је и Кина рекла, пошто није била расправа, она је искористила прилику да осуди бомбардовање, тамо су убијени и њихови држављани у амбасади кинеској у Београду, али је рекла, тачно, јасно, гласно, да неће никад више дозволити да се деси то тако да нека уради без одлуке Савјета безбедности", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана