Фајон најавила да ће Словенија признати Палестину као независну државу

ГС
Фајон најавила да ће Словенија признати Палестину као независну државу

ЉУБЉАНА - Министрица иностраних послова Словеније Тања Фајон данас је потврдила да ће ова земља покренути процес признавања Палестине као независне државе.

Говорећи испред владе ове земље, Фајон је навела да је у питању "неповратни корак" и да ће се у парламент ове државе ускоро послати иницијатива о признању независности Палестине.

Како је даље појаснила, након што влада пошаље захтјев у парламент Словеније креће рок од мјесец дана да се о овом питању расправља. Очекује се да ће до 13. јуна одлука бити позната, преноси Кликс.

Поред Словеније, још неколико земаља чланица Европске уније би требало до краја овог мјесеца признати независност Палестине. Међу њима су Шпанија и Ирска.

Од тренутних држава чланица ЕУ, Палестину признају Малта, Кипар, Чешка Република, Словачка, Мађарска, Бугарска, Румунија, Пољска и Шведска.

У УН-у, од 193 државе чланице, 143 препознају Палестину као независну државу, али је пуноправно чланство блокирано у више наврата у Вијећу сигурности. У сваком гласању је вето уложила САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана