Fajon najavila da će Slovenija priznati Palestinu kao nezavisnu državu

GS
Fajon najavila da će Slovenija priznati Palestinu kao nezavisnu državu

LjUBLjANA - Ministrica inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon danas je potvrdila da će ova zemlja pokrenuti proces priznavanja Palestine kao nezavisne države.

Govoreći ispred vlade ove zemlje, Fajon je navela da je u pitanju "nepovratni korak" i da će se u parlament ove države uskoro poslati inicijativa o priznanju nezavisnosti Palestine.

Kako je dalje pojasnila, nakon što vlada pošalje zahtjev u parlament Slovenije kreće rok od mjesec dana da se o ovom pitanju raspravlja. Očekuje se da će do 13. juna odluka biti poznata, prenosi Kliks.

Pored Slovenije, još nekoliko zemalja članica Evropske unije bi trebalo do kraja ovog mjeseca priznati nezavisnost Palestine. Među njima su Španija i Irska.

Od trenutnih država članica EU, Palestinu priznaju Malta, Kipar, Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Švedska.

U UN-u, od 193 države članice, 143 prepoznaju Palestinu kao nezavisnu državu, ali je punopravno članstvo blokirano u više navrata u Vijeću sigurnosti. U svakom glasanju je veto uložila SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana