Милица Ђурђевић Стаменковски, за „Глас“: Резолуција је први корак у обрачуну Запада са Српском

Вељко Зељковић
Милица Ђурђевић Стаменковски, за „Глас“: Резолуција је први корак у обрачуну Запада са Српском

Крајњи циљ предложене резолуције о Сребреници је да се Срби стигматизују као геноцидна нација. Суштински парадокс је у томе што се као највећи спонзори ове резолуције појављују земље попут Њемачке и Велике Британије које су током своје колонијалне и империјалистичке прошлости починиле најмонструозније облике геноцида.

Њихова намјера је јасна. Они овом резолуцијом желе преко леђа српског народа да релативизују кривицу за почињене злочине, да скрену пажњу глобалне јавности са сопствене одговорности за дешавања у Гази, али и да задају политички ударац Бањалуци и Београду.

Истакла је ово у интервјуу за “Глас Српске” нова министарка за бригу о породици и демографију у Влади Србије Милица Ђурђевић Стаменковски, иначе предсједница и суоснивач политичке странке Заветници. Према њеном мишљењу, резолуција о Сребреници је само први корак у њиховом коначном обрачуну са Републиком Српском.

- Одмах након усвајања ове резолуције тражиће да се преиспита Дејтонски мировни споразум и укине Република Српска, чију ће државност прогласити за директну последицу наводне агресије Савезне Републике Југославије на БиХ - поручила је Ђурђевић Стаменковски.

ГЛАС: Да ли се на овај начин покушава исписати једна нова, а искривљена историја оног што се дешавало на овим просторима?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Отимањем Космета и укидањем Републике Српске они хоће поново да испишу историју српског народа, у којој би Косово било представљено као историјски албанска територија, а Република Српска као акт геноцида.  Све што предузимају усмерено је ка томе да се Србији сломи кичма, да јој се сасеку крила, а српском народу трајно одузме најснажнија спона између његове прошлости и будућности - косовски завет.

ГЛАС: Који су главни разлози што смо се као народ поново нашли под свјетлима рефлектора западног свијета?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Природна потреба српског народа је да буде свој на своме, а то је нешто што се не уклапа у геополитичке пројекције Запада, који на овим просторима жели да има међусобно завађене, економски слабе и политички зависне државе. Слободарски дух српског народа одувек је био трн у оку страних освајача, јер је то темељ на којем ми Срби заснивамо своју суверену и независну политику. Зато су сви напори наших непријатеља усмерени управо у савладавање и поништење слободарске традиције наше државе.

Кључне полуге у том процесу покоравања Србије су КиМ и Република Српска. То су највеће светиње српског народа, непосредни израз његове државотворности, и зато западни политички центри чине све да их одвоје од Србије. Управо у томе треба тражити разлоге зашто спонзори Аљбина Куртија на све могуће начине покушавају да заокруже независност лажне државе Косово, гурајући је у Савет Европе и остале међународне организације.

ГЛАС: Али то није у складу са међународним правом?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ:

Наравно, угрожавају суверенитет Србије и крше сва постојећа правила међународног права. Директно награђују режим у Приштини за терор и протеривање српског народа, показујући да желе Косово потпуно етнички да очисте од Срба. Из истих разлога се покреће и читава западна дипломатска машинерија како би се у УН прогурала срамна резолуција против српског народа. Подсетићу да она није била предмет претходних консултација у оквиру УН нити је добила сагласност српских представника у заједничким институцијама БиХ. У питању је једнострани акт бошњачких политичара и њихових западних покровитеља.

ГЛАС: Недавно Вам је дато повјерење да преузмете ресор за бригу о породици и демографију. Шта ће Вам бити приоритет? Недавно сте истакли како је јако важно да се не допусте експерименти над породицом.

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Позив да будем члан Владе Србије доживела сам као дужност високе националне одговорности. И њој ћу се одазвати као мајка дјеце и као ћерка Србије. Ресор којим руководим покрива питања од суштинске важности за опстанак једног друштва. Демографија и породица су поља на којима се води истинска битка за будућност.

Снажну и стабилну породицу препознајем као важан национални интерес, али и као неопходан предуслов за свеукупни развој друштва. Зато ће борба за подизање наталитета, породичне вредности и моралну обнову бити приоритети.  Први задатак је да у наредном периоду обиђем целу Србију, да разговарам са народом, да евидентирамо све проблеме. Радићу на томе да свака општина добије своју канцеларију за породицу како бисмо кроз такву децентрализацију приближили институције деци и родитељима, да би они могли брже и ефикасније да решавају своје проблеме.

У свом раду посебно ћу подржати самохране родитеље, породице са више деце и породице деце са сметњама у развоју, као и пољопривредна газдинства где су породице остале да живе и раде на селу. Предложићу и конкретне мере помоћи и подршке развоју породичног предузетништва. Нарочиту пажњу посветићу породицама које се боре за потомство. 

ГЛАС: Зашто је породица толико важна?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Породица је у српском друштву одувек имала средишњу улогу. Она је кроз векове била чувар и баштионик традиционалних вредности и моралних принципа. Зато наш народ има посебну емпатију према породици и деци и зато је јако важно да се не допусте експерименти над породицом и родитељством, који имају за циљ релативизацију улоге породице у друштву, њену терминолошку и суштинску редефиницију и потпуно развлашћивање родитеља.

Наш правни поредак је јасан и он породицу препознаје као животну заједницу родитеља и деце. Таква дефиниција породице, коју и сама подржавам, нема намеру да дискриминише постојање другачијих животних заједница, али свакако подразумева да се породицом не може прогласити нешто што по својој природи није породична заједница.

Сматрам да мајка никада не може бити родитељ један, а отац родитељ два јер је то скрнављење нечега што је најсветије за наш народ, који има навику да за мајку каже да је биће најсличније Богу. Зато ћу се као министар залагати за то да држава пружи адекватан институционални одговор на све покушаје преиначења и обесмишљавања улоге породице. 

ГЛАС: Када је у питању демографска политика, колико искуства Мађарске могу бити добра како би се супротставило биолошком изазову и подстакло рађање у Србији?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Не постоји неко једноставно решење како повећати наталитет. Материјални подстицаји су веома важни, али нису једино средство пронаталитетне политике. Кључно је да као друштво, али и као држава и представници институција, створимо повољан амбијент у коме ће бити пожељно да се деца рађају, у коме ће се родитељи охрабрити уколико желе да добију треће, четврто или пето дете. Према последњим истраживањима, чак 82 одсто младих људи жели да се оствари као родитељ, што представља велику наду, али и подстрек за државу да настави са мерама за подстицање рађања и подршку младим породицама.

Као министар залагаћу се за то да Србија у области демографске политике преузме добра искуства Мађарске, која је као прва земља у Европи функционисање читавог државног апарата прилагодила породицама. Захваљујући политици, која у држави препознаје пријатеља породице, влада Виктора Орбана предузела је низ мера којим је значајно повећана стопа наталитета.

То су, пре свега, мањи порези за младе брачне парове у првој години брака, као и за мајке са четворо и више деце, олакшан приступ бесплатним третманима вантелесне оплодње и увођење породичног стамбеног додатка и пренаталног кредита као мера које су посебно предвиђене за парове који имају или планирају да имају троје или више деце. Захваљујући овој мери, број вишедетних породица у Мађарској је порастао на око 200.000.

ГЛАС: Да ли постоје још неки позитивни примјери?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Трудићу се да Србија у области пронаталитетне политике следи и пример Луксембурга који има посебан Фонд за дечију и породичну будућност, који се бави подршком младим супружницима у планирању породице и одгоју деце.

Желим да нагласим да је министарство на чијем сам челу специфично по томе што ће се резултати онога што данас радимо видети тек у наредној деценији. Зато нам је неопходна дугорочна национална стратегија за породицу и демографију. Резултати пописа становништва показују да је Србија за протеклих десет година изгубила седам стотина хиљада људи. Мој циљ је да на наредном попису у нашој држави живи 700.000 људи више.

Отаџбина је у опасности

ГЛАС: Због чега су Заветници одлучили да буду дио нове власти?

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Србија је суочена са страховитим и тешким притисцима. Нашем народу у Републици Српској оспоравају право да буде свој на своме. Терор над Србима на КиМ награђују протежирањем чланства лажне државе у Савету Европе. Српском становништву у Црној Гори ограничавају политичка права и идентитет који су чували вековима. Српска странка Заветници у таквим околностима није имала дилему. Нисмо желели да инсистирамо на стварима које нас политички деле и раздвајају. Одазвали смо се на позив отаџбине која је у опасности. Показали смо одговорност пред изазовима и донели одлуку да будемо део Владе националне консолидације. Та одлука на најбољи начин показује да Заветници нису ни за педаљ одступили од своје суверенистичке и државотворне политике. Напротив, окупили смо се да се боримо за Србију. Наша парадигма је слога, слога као завет у који верујемо и који нам је потребнији него икада. Љубав према породици, народу и отаџбини, то су завети којима настављамо да служимо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана