Калабухов: Срби се уз Совјетски Савез једини до краја борили за независност

СРНА
Калабухов: Срби се уз Совјетски Савез једини до краја борили за независност

БАЊАЛУКА - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да Србе и Русе уједињује сјећање на жртве и погинуле борце у Другом свјетском рату у којем су 1945. године заједно побиједили подмуклог и немилосрдног непријатеља, на чијој страни је дјеловала готово цијела Европа, и истакао да су се, осим Совјетског Савеза, само Срби од почетка до краја борили за своју независност и придружили Црвеној армији у њеном ослободилачком походу.

"Нијемцима је било потребно 38 дана да заузму цијелу Француску, фашистима је било потребно 38 дана да у Стаљинграду пређу са једне на другу страну улице и то само за неколико часова", рекао је Калабухов у обраћању на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци којем присуствују највиши званичници Републике Српске.

Он је подсјетио да је у Другом свјетском рату убијено више од 28 милиона људи, те да би, када би за сваког одвојили минут ћутње, цијели свијет ћутао више од 50 година.

Калабухов је рекао да су Совјети први лансирали сателит "Спутњик", послали у свемир првог космонаута у историји човјечанства Јурија Гагарина, побиједили у Кубанској кризи када су приморали Американце да се повуку са ивице нуклеарног рата.

"Побиједили смо када смо са Западом постигли војни паритет, када су наши савезници били под сигурном заштитом. И сада, упркос свим потешкоћама, побјеђујемо у стварању нове Русије послије тешких догађаја деведесетих година прошлог вијека", истакао је Калабухов.

Он је увјерен да ће се Русија изборити за успостављање таквог система међународних односа који ће бити засновани на поштовању међународног права, на узајамном поштовању националних интереса, добросусједству и сарадњи, суверенитету и поштовању традиционалних вриједности.

У Бањалуци су, у оквиру обиљежавања Дана побједе над фашизмом, претходно положени вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

У име институција Републике Српске вијенац је положио предсједник Републике Српске Милорад Додик, у пратњи српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић,

предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића и предсједника Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Данијела Егића.

Вијенац је положио и Калабухов, као и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана