Dačić: Frapantno je što neko ne želi da čuje istinu

Tanjug
Dačić: Frapantno je što neko ne želi da čuje istinu

NjUJORK - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da mu je žao što Srbija nije učestvovala na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o godišnjici NATO bombardovanja SRJ i da je zapanjujuće to što neko ne želi da čuje istinu o događajima od prije 25 godina.

Dačić je nakon konferencije u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao novinarima da je Srbija došla na poziv Savjeta bezbjednosti da učestvuje na sjednici, ali da nije dobila priliku da kaže istinu o onome što se dešavalo prije 25 godina.

"Za nas je frapantno to što neko ne želi da čuje istinu o događajima od pre 25 godina. Tada je vladalo jedno mišljenje da se može izbeći Savet bezbednosti zato što se ne može doneti odluka o bombardovanju u Srbiji. Evo i sada otprilike to je slično. Evo, može da se izbegne rasprava, kada se nije raspravljalo o bombardovanju, što da se raspravlja, kada se nije donela odluka o bombardovanju pre 25 godina, što da se raspravlja i posle 25 godina. Znači, to je neki nastavak, inercija nečega što se tada desilo", rekao je Dačić.
On je dodao da mnoge zemlje nisu željele da ulaze u konflikte na sjednici i iskazao zahvalnost Rusiji, Kini i Alžiru što su bili principijelni tokom večerašnjeg glasanja.

 "Naravno, većina je presudila. Očigledno nijedan i drugi predlog nije imao potrebnu većinu jer je većina zemalja bila suzdržana. Ono što je za nas bitno, to je da, bez obzira da li sednica je bila održana ili ne, istorijska je istina o kojoj govore i oni sami, a to je da nije bilo pravnog osnova za bombardovanje Srbije, da je ta odluka bila nelegalna, ali po njihovom mišljenju legitimna, zato što je bila humanitarna katastrofa, takozvana na Kosovu i Metohiji", naveo je on.

Podsjetio je da bi sjednice Savjeta bezbjednosti trebalo da se održavaju kad god neka od članica zatraži i istakao da se u posljednjih pet godina nije dogodilo da se ne održi, sve do večeras.

"U posljednjih 5 godina nikada se ovo nije desilo. Prvi put se ovo desilo. I ako ste čuli šta je rečeno, znači Rusija rekla da će ona od sad stalno zatražiti proceduralno glasanje, znači sad više ni jedna sednica neće biti tako lako zakazivana. S druge strane, čuli ste da je i Kina rekla, pošto nije bila rasprava, ona je iskoristila priliku da osudi bombardovanje, tamo su ubijeni i njihovi državljani u ambasadi kineskoj u Beogradu, ali je rekla, tačno, jasno, glasno, da neće nikad više dozvoliti da se desi to tako da neka uradi bez odluke Savjeta bezbednosti", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana